Tonttitarjontaa pitää kasvattaa Tampereen seudulla – muuten Pirkanmaa menettää lisää nuoria aikuisia - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tonttitarjontaa pitää kasvattaa Tampereen seudulla – muuten Pirkanmaa menettää lisää nuoria aikuisia

Tampereen seutu ei saa menettää nuoria aikuisia asuntotarjonnan vuoksi. Jo nyt tontteja on myynnissä ympäryskunnissa liian vähän.

6.6.2019 6:21

Aamulehti

Tampereen seudulla on väestöongelma, joka vain näyttää kiihtyvän tulevina vuosina. Uudet veronmaksajat, parhaassa työiässä olevat nuoret aikuiset muuttavat pois etenkin Tampereelta. Suuntana heillä on pääkaupunkiseutu ja sen Pirkanmaata leveämmät työmarkkinat.

Yritysten pääkonttorit ovat pääkaupunkiseudulla. Elinkeinorakenne on monipuolinen, ja tarjolla on erikokoisia yrityksiä.

Keväällä julkistettu MDI:n väestöennuste kertoo, että poismuutto vain kiihtyy, ellei asiaan reagoida.

Vuoteen 2040 Pirkanmaa kasvaa alle 30 000 ihmisellä, kun taas Uudellamaalla kasvua on 300 000. Tuoreessa ennusteessa Tampereen työssäkäyntialueen arvioidusta kasvusta on leikattu 25 000 asukasta verrattuna vuoden 2015 ennusteeseen.

Samaan aikaan Tampereella on pulaa järkevän hintaisista perheasunnoista. Uudiskohteista ylivoimaisesti suurin osa on yksiöitä ja kaksioita.

Monet nuorista aikuisista ovat perustamassa perhettä, ja osa alkaa silmäillä Tampereen lisäksi myös naapurikuntien tonttitarjontaa.

Tässä kohtaa eteen voi tulla seinä. Aamulehden tekemän tonttiselvityksen perusteella Tampereen seudun tarjonta tonteista hyvien yhteyksien alueilla on hyvin vähäistä.

Nykyisin Tampereen ja naapurikuntien uudet omakotitontit arvotaan, ja hakijoita voi olla jopa satoja muutamaa tonttia kohden.

Pirkkalan kunnalla ei ole yhtään tonttia myynnissä, myöhemmin tänä vuonna tulee 17. Lempäälä myy kolmea omakotitonttia, eikä enempää ole tulossa. Ylöjärvellä ja Kangasalla suuri osa tonteista on syrjäseuduilla.

Ainoastaan Nokia erottuu ympäryskunnista laajan tarjontansa ja verrattain edullisten hintojensa takia. Viime vuonna Nokia myikin ennätysmäärän tontteja.

Pääkaupunkiseutuun verrattuna asumisen hinta on Tampereen seudulla maltillinen. Edullisuuden ja laadun pitäisi olla Pirkanmaan valttikortteja.

Siksi Tampereen ja lähikuntien on nyt ensiarvoisen tärkeää miettiä, miten on mahdollista lisätä asuntotuotantoa halutuimmille alueille hyvien liikenneyhteyksien ja palveluiden äärelle.

Pirkanmaalla näkyy, että yli puolen tunnin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta olevien asuntojen arvo on laskussa. Ympäryskuntien pitää pystyä kaavoittamaan yhä enemmän asutusta yhä lähemmäs Tampereen rajaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos