Avustusmiljoonat eivät yksin pelasta kuntataloutta - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Avustusmiljoonat eivät yksin pelasta kuntataloutta

Useat Pirkanmaan kunnat hakevat harkinnanvaraista korotusta valtionosuuteensa. Ensimmäistä kertaa mukana on myös Tampere.

11.9. 6:00

Kuntatalous on nyt tiukilla ja se näkyy harkinnanvaraisten valtionosuuksien haussa.Korotusta hakee nyt 149 kuntaa. Se on 60 enemmän kuin vuosi sitten. (AL 11.9.)

Hakijoiden joukossa on ensi kertaa myös Tampereen kaupunki. Eikä Tampere suinkaan ole ainoa hakemuksen jättänyt kaupunki, vaan Suomen 11 suurimmasta kaupungista yhdeksän hakee korotusta. Se on historiallinen määrä.

Harkinnanvarainen korotus voidaan lain mukaan myöntää kunnalle, joka tarvitsee lisätukea ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi.

Joukossa on Tampereen lisäksi muitakin Pirkanmaan kuntia, jotka eivät yleensä ole hakemusta jättäneet. Sellaisia ovat esimerkiksi kasvavat kehyskunnat Nokia ja Lempäälä.

Jo aiemminkin muun muassa sote-menojen kanssa kamppailleita kuntia on ajanut vaikeuksiin koronakriisi. Kuntaliiton mukaan koronan vaikutus ensi vuoden kuntatalouteen on 1,7 miljardia euroa. Taustalla on sekä tulojen pieneneminen että menojen kasvu.

Rajoitukset ovat vaikuttaneet etenkin suurten kaupunkien elämäntyyliin. Torstaina julkaistu Kuntaliiton tilaama selvitys kertoo, että koronanviruksen vastaiset rajoitustoimet ovat iskeneet erityisen kovaan kaupungeille luontaisiin palveluelinkeinoihin, kuten hotelleihin, ravintoihin ja tapahtumiin. Vaikutus on näkynyt myös niin kaupunkien joukkoliikenteessä kuten lentoliikenteessä.

Kuntien tilanne heijastuu maanantaina alkavaan hallituksen ensi vuoden budjettiriiheen. Budjetti käsitellään ja hyväksytään eduskunnassa myöhemmin syksyllä.

On siis selvää, että tarvetta on nyt enemmän kuin jaettavaa. Ei esimerkiksi ole mitenkään varmaa, että Tampere saa hakemaansa, sillä moni kunta on vieläkin heikommassa jamassa.

Näyttää väistämättömältä, että tilannetta ei paikata yksin tukimiljoonilla. Kunnissa on nyt haettava säästöjä, eikä se aina ole helppoa. Veronkorotuksetkin ovat epävarmassa taloustilanteessa huono ratkaisu.

Toivottavasti kunnissa osataan tehdä viisasta kokonaisharkintaa. Kunnilla on nyt tärkeä rooli kuntalaisten huolenpitäjänä poikkeuksellisena aikana. Toisaalta samaan aikaan painaa kuitenkin myös vastuu tulevasta. Se tarkoittaa, että koronavirusaikana vaaditaan yhtä lailla vastuullista ja tarkkaa taloudenpitoa kuin muutenkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?