Koronakriisin kestoa ei tiedä vielä kukaan - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Koronakriisin kestoa ei tiedä vielä kukaan

Koronaviruspandemialla on laajat vaikutukset yhteiskunnan eri osa alueille nyt ja myös tulevaisuudessa.

14.4.2020 6:00

Hallitus linjasi kiirastorstaina, että koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi tehtyjä rajoitustoimia jatketaan Suomessa 13. toukokuuta saakka.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yli 10 hengen kokoontumiset ovat ainakin kuukauden kiellettyjä. Kirjastot, museot, teatterit ja julkiset liikuntatilat pysyvät kiinni ja myös koulujen poikkeustilanne jatkuu.

Yli 70-vuotiaiden vältettävä kaikkia kontakteja ja vieraileminen sairaaloissa ja hoivakodeissa on kielletty. Hoitolaitoksissa, kuten sairaaloissa ja terveydenhuollon yksiköissä, ei edelleenkään voi vierailla.

Sen sijaan se, mitä tapahtuu toukokuun puolivälin jälkeen, on iso kysymysmerkki.

Tampereen kaupunginhallituksen on määrä käsitellä tänään kokouksessaan sitä, miten koronakriisi vaikuttaa kaupungin toimintaan ja talouteen. Keskustelun pohjana on kaksi erilaista skenaariota. Ne perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ennusteisiin.

Ensimmäisessä skenaariossa epidemia kestäisi Suomessa kesäkuun loppuun. Toisessa mallissa kesto olisi puoli vuotta eli tilanne alkaisi normalisoitua vasta syyskuun lopun jälkeen.

Mitä pidempään koronaepidemia kestää, sitä kovemman iskun talous saa ja sitä kauemmin toipuminen kestää. Tampere on laskenut, miten epidemian venyminen vaikuttaisi kustannuksiin. Jos tilanne alkaisi palata normaaliksi keskikesällä, kriisin kustannus Tampereen kaupungille olisi 33 miljoonaa. Siitä eteenpäin jokaisen lisäkuukauden lasketaan kasvattavan laskua noin 1,7 miljoonalla eurolla.

Kriisin kestolla on iso vaikutus siihen, kuinka nopeasti talous ja yhteiskunta toipuvat. Jos kriisi alkaa olla ohi jo kesällä, talouden arvioidaan toipuvan nopeasti. Sen sijaan, jos tilanne jatkuu puoli vuotta, elpyminen on huomattavasti hitaampaan ja myös välilliset vaikutukset ovat suuria. Esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeongelmien pelätään kertautuvan.

Tampereen kaupungin talousjohtaja Jukka Männikkö totesi Aamulehden haastattelussa viime viikolla, että epidemian ja poikkeusolojen kestoa on äärettömän vaikea arvioida, koska tilanne muuttuu koko ajan.

Joudumme joka tapauksessa elämään epävarmuudessa vielä pitkään. Tässä tilanteessa parasta onkin varautua pahimpaan ja toivoa parasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?