Koronakriisi: Yritystukien jako holtitonta - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tarinankerronta voi olla kaukana tosihädästä: yritystukien jakokriteerit joutavat remonttiin

Koronan aiheuttama kassakriisi ei saa panna konkurssiin massoittain yrityksiä, jotka muuten ovat terveitä.

24.4.2020 6:00

Hallitus sulki ravintolat, baarit ja kahvilat vajaat kolme viikkoa sitten. Niiden toiminta katkaistiin ja ulosmyynti tuo laihan lohdun.

Ravintola-ala on jäänyt pitkälti koronatukien ulkopuolelle, vaikka sen saamat iskut ovat kovimmat. Yrittäjät ovat olleet vuokranantajien ja luotottajien hyväntahtoisuuden varassa. Nyt tukikriteerejä ollaan muuttamassa. Tukea pitää voida hakea vaikkapa vuokriin ja sähkölaskuihin.

Pohjimmiltaan asia on äärimmäisen yksinkertainen: koronan aiheuttama kassakriisi ei saa panna konkurssiin massoittain yrityksiä, jotka muuten ovat terveitä ja harjoittavat todellista liiketoimintaa, tai joudumme perikatoon työttömyyden kasvaessa ja verotulojen laskiessa. Koronaan liittyvän kassakriisin ja tarvittavan tuen suuruuden näkee nopeasti luvuista, esimerkiksi tilintarkastajan lausunnolla. Oli anteeksiantamatonta töhertelyä alkaa ratkaista näin selkeää ongelmaa innovaatiorahoituksella, jonka myöntäminen perustuu hakijan tarinankerrontakykyyn.

Tällaiseen virhearvioon kykenee vain poliittinen koneisto, joka joko on älyllisesti epärehellinen tai ei ymmärrä juuri mitään yritystoiminnan alkeistakaan. Tämä karmaiseva havainto on nyt saattanut perustellun epäluulon kohteeksi myös joka ikisen ennen koronaa tehdyn yritystukipäätöksen, oli syytä tai ei.

Alle viisi henkilöä työllistävät ravintolat ovat toki voineet hakea ely-keskusten maksimissaan 10 000 euron tukea "tilanneanalyysin" tekemiseen ja jopa 100 000 euron kehittämisrahaa.

Pirkanmaalla tukea on myönnetty erityisesti taksialalle, vähittäiskauppaan, muiden henkilökohtaisten palveluiden alalle sekä ravitsemusliikkeille. Tampereella myönteisen tukipäätöksen saaneista yritystä joka viides on ilmoittanut toimialakseen taksiliikenteen ja hieman yli 7 prosenttia ravitsemusalan. Myönteisen päätöksen on Tampereella toistaiseksi saanut 112 yritystä.

Yksinyrittäjien tilannetta on alettu vihdoin helpottaa. Tampereella käsiteltiin keskiviikkona ensimmäiset noin sata yksinyrittäjien 2 000 euron avustushakemusta, osa saatiin saman tien maksuunkin. Tämä kädenojennus lämmittää yrittäjää tasan kerran.

Hakemuksia on nyt jätetty reilu 500, mutta lisää tulee kevään mittaan, kunhan yrittäjät saavat kuukausitilinpitonsa valmiiksi. Yrittäjien pitää näyttää, että myynti on koronaepidemian takia laskenut vähintään 30 prosenttia. Kovin monella näin on.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos