Aamulehden pääkirjoitus: Vaalien tähteet jäivät kiusaksi hampaankoloihin - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Vaalien tähteet jäivät kiusaksi hampaankoloihin, ja se näkyy hallitusneuvotteluissa

Rinne haluaa hallituspohjan selville puolen viikon päästä. Keskeinen kysymys on hallituksen kakkospuolueen nimi.

4.5.2019 6:00

Eduskuntavaaleista näyttää jääneen vähän liikaa ruoanjätettä poliitikkojen hampaankoloihin.

Hallitustunnustelujen käynnistymisestä huolimatta uutisoinnin pintakerrokseen ovat nousseet yhden kansanedustajan vanhojen vihapuheiden selvittely sekä kiistely istumajärjestyksestä eduskunnan täysistuntosalissa.

Puhetta on riittänyt myös siitä, miten perinteisen miesvallan vaalijat ovat suhtautuneet nuoriin, näyttävästi Arkadianmäelle nousseisiin naispoliitikoihin.

Paineita on selvästi purettava jollain tavalla, kun itse vaalinäytelmästä tuli niin jännittävän dramaattinen.

Toisaalta kohut voivat tarjota suurimmaksi puolueeksi niukin naukin nousseen sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle jonkinlaista työrauhaa hallitustunnustelijana.

Neuvotteleminen on Rinnettä tuntevien mukaan hänen ydinosaamisaluettaan – toisin kuin kampanjoiminen, mediassa loistaminen ja sosiaalinen kanssakäyminen.

Arvostelu siitä, että hallitustunnustelija jätti alkuvaiheessa talouden kovat kysymykset taka-alalle, saattaa olla yksi todiste hänen kyvystään neuvotella. Voi olla viisasta jättää pahimmat palat loppusuoralle, jolloin lähes kaikesta muusta on käytännössä sovittu.

Silloin voi olla mahdollista luoda hallitukseen tulevien puolueiden kesken eräänlainen sopimisen pakko: kun näin pitkälle on päästy, niin ei nyt pilata lopputulosta yhden asian takia.

Eri asia on, päästäänkö niin pitkälle tavoitellun aikataulun puitteissa. Rinne on kaavaillut, että hallituspohjan pitäisi olla selvillä keskiviikkona 8. toukokuuta, siis käytännössä puolen viikon päästä.

Keskeinen kysymys on hallituksen kakkospuolueen nimi. Rinteestä ei tule pääministeriä, ellei hän saa kokoonpanoonsa joko perussuomalaisia, kokoomusta tai keskustaa.

Yksikään kolmesta keskisuuresta ei ole lähtenyt tavoittelemaan hallitusvastuuta mielistelemällä. Kokoomuksen tiukkalinjaiset vastaukset Rinteen kysymyksiin maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta ovat tästä todiste.

Kuin varmemmaksi vakuudeksi tuon päälle tviittasi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen torstaina, ettei hän "näe edellytyksiä kokoomuksen ja vasemmistoliiton hallitusyhteistyölle", koska niiden käsitykset isänmaan asioiden vastuullisesta hoitamisesta ovat niin erilaiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut