Globaalissa uhassa piilee bisneksen mahdollisuus - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Globaalissa uhassa piilee bisneksen mahdollisuus

Siperian helteet ovat hälyttävä signaali ilmastokriisistä. Tutkijan mukaan yritykset ovat avainasemassa kriisien hallinnassa.

12.7.2020 6:00 | Päivitetty 12.7.2020 8:49

Kesäkuu oli Ilamatieteen laitoksen mukaan ennätyksellisen lämmin puolessa Suomen havaintopaikoissa. Pohjois-Venäjällä Siperiassa on kärvistelty mittaushistorian kuumimmissa lämpötiloissa koko kevät ja alkukesä. Useat ilmastotutkijat ovat varoittaneet Siperian helteiden olevan vakava varoitus ilmastokriisin kiihtymisestä. Helteet sulattavat Siperian ikiroutaa ja vapauttavat metaania, kymmeniä kertoja hiilidioksidia voimakkaampaa kasvihuonekaasua. Ikiroudan sulamisella on kauaskantoiset, koko maapalloon kohdistuvat vaikutukset.

Vaikka maapallon lämpenemisen kiihtymisestä saadaan hälyttäviä merkkejä, ei voi ajatella, ettei mitään ole enää tehtävissä. Päinvastoin: on rohjettava ajatella, että kriisiä voi vielä lieventää, mutta se vaatii kaikkien panostusta.

Onneksi positiivisia signaaleja on nähtävissä. Ilmastokriisi on yrityksissä yhä tärkeämpi toimintaan vaikuttava tekijä. Sitä motivoi tieto siitä, että Ilmaston lämpenemisellä on laajoja vaikutuksia kaikkeen toimintaan. Toiseksi yhä useampi yritys on havainnut, että globaalissa ympäristöuhassa piilee myös bisneksen mahdollisuus.

Suomen Yrittäjien kesäkuussa julkaisema pk-ilmastobarometri kertoo, että yritysbarometrikyselyyn vastanneista 4600 yrityksestä 70 prosenttia on tehnyt viime vuonna lisätoimia, jotka laskevat yritysten päästöjä. Motiivina ovat olleet sekä yrityksen arvot että strategia mutta myös kustannussäästöt ja tehokkuuden kasvattaminen.

Yritysten ilmastotoimet ovat hyvä ja tarpeellinen uutinen. Kauppatieteiden tohtorin Sonja Lahtisen (AL 11.7.2020) mukaan yritykset ovat avainasemassa globaalien kriisien hallinnassa ja niiden rooli muuttuu aikaisempaa aktiivisemmaksi. Kestävän kehityksen mukainen tuotanto voi hänen mukaansa olla myös taloudellisesti kannattavaa. Yrityksissä voittajia ovat ne, jotka ovat olleet liikkeellä muita aiemmin. Se tuottaa etulyöntiaseman silloin, kun lainsäädäntö muuttuu. Yritysten rooli on tärkeä , koska kuluttaja tekee valintansa markkinoilla olevista vaihtoehdoista.

Hyvä esimerkki on kasviruokailun suosion kasvu. Se on tuonut markkinoille entistä enemmän monella tapaa perinteistä lihatuotteita muistuttavia. lihankorvikkeita. Se saattaa madaltaa kynnystä kasviperäisen tuotteen kokeiluun. Luonnonvarakeskus Luke kertoi kesäkuussa, että lihankulutus väheni Suomessa selvästi viime vuonna.

On lohdullista huomata, että monessa yrityksessä on siirrytty tuumauksesta tekoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: