Tampereen huumehoito on saatava kuntoon - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampereen huumehoito on saatava kuntoon

Päämäärätön hoidon tarpeen arviointi ja luukulta toiselle pallottelu ovat paitsi huonoa palvelua myös rahan tuhlausta.

4.3.2020 6:30

Tampereen kaupunginhallitus päätti maanantaina toimista, joiden tavoitteena on parantaa etenkin nuorille annettavaa huumehoitoa (AL 3.3.2020). Päättäjät linjasivat, että Tampereen huumehoidossa suositaan lääkkeetöntä hoitoa, nuorten psykososiaalista tukea vahvistetaan ja hoitoon pääsyä aikaistetaan. Lisäksi asiakasohjausyksikön toimintaa selkeytetään.

Tampereen huumehoitoa siirretään lääkkeettömään hoitoon ja hoitoon pääsyä nopeutetaan – Tampereen kaupunginhallitus linjasi huumehoitoa uudelleen

Linjaus on tarpeen, sillä kaupungin huumehoidossa on tällä hetkellä vakavia ongelmia. Aamulehti kertoi sunnuntaina 23. helmikuuta lempääläläisen Marjo Tavastin kohtaamista vaikeuksista Tampereen huumehoidon palveluviidakossa. Tavastin kokoama seikkaperäinen muistio osoitti, kuinka vaikea hänen poikansa on ollut saada hoitoa vakaviin päihde- ja mielenterveysongelmiinsa Tampereella.

Lempääläläinen opettaja Marjo Tavast haki apua huumeriippuvaiselle pojalleen, mutta sitten alkoivat vaikeudet ja loputon pompottelu – Nyt hän sanoo suorat sanat Tampereen huumehoidosta

Tavast ja hänen poikansa ovat kohdanneet päättymätöntä sähköpostien vaihtoa kaupungin sosiaalitoimen, päihdehoidon ja asiakasohjausyksikön työntekijöiden kanssa, vastausta vaille jääviä kysymyksiä, työntekijältä toiselle ja yksiköstä toiseen pallottelua, loputonta hoidon tarpeen arviointia ja uusia palvelupyyntöjä sekä epäselvyyttä siitä, kenelle vastuu mistäkin palvelusta kuuluu.

Kaupunginhallitus ei saa huumehoitoja toimimaan yhdellä mahtikäskyllä, varsinkaan jos palvelujen rahoitusta ei lisätä. Linjaus on kuitenkin merkittävä signaali, joka antaa selkänojaa huumehoidon kehittämiselle. Toimimattomat ja sekavat palvelut halutaan oikeasti saada kuntoon. On myös hyvä, että sosiaali- ja terveyspalvelujen johtaja Taru Kuosmanen ja palvelujohtaja Maritta Närhi keskustelevat johtavien sosiaalityöntekijöiden kanssa ja kuulevat heidän näkemyksensä Tampereen huumehoidon ongelmista.

Päämäärätön hoidon tarpeen arviointi ja luukulta toiselle pallottelu ovat paitsi huonoa palvelua myös rahan tuhlausta. Toimintatapoja pitää pystyä selkeyttämään myös ilman merkittävää rahoituksen kasvattamista.

Huumeidenkäyttäjien määrä valitettavasti kasvaa Tampereella. Samalla kasvavat ongelmat. Nyt on mietittävä keinoja kehityksen kääntämiseksi.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikostorjuntasektorin johtajan, rikosylikomisario Ilkka Laasasen mukaan huumausaineongelmien pahenemisen estäminen edellyttäisi merkittävää lisäystä poliisien määrään Pirkanmaalla. Tällä hetkellä rikostutkijat hukkuvat työmääränsä alle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: