Matkailu saa lisävauhtia, mutta ulkomaille matkaajalla on nyt iso vastuu - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Matkailu saa lisävauhtia, mutta ulkomaille matkaajalla on nyt iso vastuu

On hienoa, että matkailuala saa nyt hieman lisävauhtia. Silti jokaisella matkailijalla on vastuu punnita päätöksensä perusteellisesti.

10.7.2020 6:00

Aamulehti

Keskiviikkona hallitus päätti keventää matkustusrajoituksia Euroopassa ja lisäsi sallituiden maiden listalle useita suomalaisten suosimia matkakohteita.

Maanantaista 13. heinäkuuta alkaen Suomeen saa matkustaa esimerkiksi Saksasta, Kreikasta, Italiasta ja Unkarista, ellei koronatilanteessa tapahdu äkillistä käännettä. Myös suomalaiset pääsevät kulkemaan näihin maihin pääosin vapaasti.

Listalle nostetuista maista saapuvia suomalaisia ei myöskään enää kehoteta omaehtoiseen karanteeniin.

Jo aiemmin sisärajavalvonnasta luovuttiin Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan osalta.

Hallitus linjasi kesäkuun lopulla, että matkustusrajoitukset voidaan purkaa EU- ja Schengen-maista, joissa on enintään kahdeksan uutta tautitapausta 100 000 ihmistä kohti edellisen kahden viikon aikana. Jos luku massa on kriteeriä isompi mutta suunta selvästi laskeva, maa voi silti päästä listalle.

Suomen tilanne on nyt rauhallinen, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa koronavirustartunnat ovat olleet vain kasvussa ja kuolemia on satoja päivittäin.

Ulkomaille lomalle lähtemistä kannattaa harkita erityisen tarkkaan. On syytä tutustua kohdemaan tilanteeseen ja punnita hyödyt ja haitat perusteellisesti.

Tampereen yliopistollinen sairaala Tays suosittelee välttämään kaikkea ulkomaanmatkailua (Uutiset A6–7). Syynä on se, että ulkomailta palaavien leikkauksia voidaan joutua siirtämään omaehtoisen karanteenin vuoksi.

Kyseessä on kuitenkin vain suositus, koska nykytilanteessa määräyksiä asiasta ei voida antaa.

On hieno asia, että pitkään vakavissa talousvaikeuksissa ollut matkailuala saa viimein vauhtia. Päätös on järkevä ja odotettu, mutta se ei silti poista jokaisen ihmisen omaa vastuuta.

Lisäksi on hyvä muistaa, että Euroopan monessa maassa turvatoimet ovat Suomea järeämmät. Esimerkiksi Saksassa suun ja nenän peittävä suojain on pakollinen julkisessa liikenteessä, ja Kreikassa kasvomaskeja tulee pitää joukkoliikenteen lisäksi muun muassa hisseissä ja lääkärissä. Italiassakin monet palvelut ovat jo auki, mutta maskipakko on edellisten maiden kanssa samankaltainen.

Kotimaan matkailu on tietenkin erittäin suositeltavaa. Suomi on varsinkin kesällä täynnä upeita kohteita, joihin ei välttämättä muutoin tulisi koskaan tutustuttua. Otetaan niistä kaikki ilo irti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?