Koronakevään opit on syytä pitää mielessä - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Koronakevään opit on syytä pitää mielessä

WHO on arvioinut, että pandemia ei ole vielä läheskään ohi, vaan se yltyy edelleen. Hysteria ei ole tarpeen, mutta vastuullisuus on.

2.7.2020 6:00

Elettiin vuoden 2019 viimeistä päivää, kun Maailman terveysjärjestö WHO sai huolestuttavan tiedon. Kiinan Wuhanissa oli levinnyt epätyypillisiä keuhkokuumetapauksia.

Siitä on kulunut nyt puoli vuotta. Koronavirustartunta on WHO:n mukaan todettu maailmassa yli 10 miljoonalla ihmisellä. Yli puoli miljoonaa ihmistä on kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin.

Kesäkuun vaihduttua heinäkuuksi Suomessa elämä vapautui koronakurimuksesta taas hiukan lisää. Yli 500 hengen yleisötilaisuuksia voidaan jälleen järjestää ulkotiloissa poikkeusjärjestelyin.

Valkeakoskella sarjanousija FC Haka avasi liigakauden loppuunmyydyllä Tehtaan kentällä. Erityistoimet rajasivat katsojamäärää, mutta joukkueen suurta hetkeä voitiin ottaa paikalle todistamaan 1 500 ihmistä.

Pitkän koronakevään jälkeen tällaisissa hetkissä elämä tuntuu jälleen voittavan.

Samaan aikaan Yhdysvalloissa todettiin tiistaina ennätyksellisen paljon koronavirustartuntoja, uutistoimisto Reutersin mukaan yli 46 000.

Pohjois-Ruotsin Jällivaarassa sairaalan teho- ja koronaosasto ovat täyttyneet koronapotilaista, vaikka vielä toukokuussa koronatilanne alueella oli hyvin rauhallinen.

WHO on arvioinut, että pandemia ei ole vielä läheskään ohi, vaan maailmanlaajuisesti se yltyy edelleen.

Se on tiukka ja pahaenteinen viesti, jota on syytä kuunnella, vaikka esimerkiksi Taysin alueella ei ole tehty yhtään positiivista koronatestiä lähes kolmeen viikkoon.

Hysteria ei ole tarpeen, mutta vastuullisuus on. Ei saa tuudittautua ajatukseen, että korona jyllää vain jossain muualla, ja me voitimme sen jo. Me emme ole voittaneet uutta koronavirusta, mutta olemme oppineet paljon siitä, miten sen kanssa pitää toimia.

Nuo opit on syytä pitää mielessä, kun ihmiset alkavat kokoontua, liikkuminen rajojen yli lisääntyy, ja elämä palaa kohti normaalia.

Turvavälit sekä käsi- ja yskimishygienia eivät saa unohtua, ja ulkomaille suunnatessa matkustus- sekä karanteenisuositukset pitää tuntea ja ottaa vakavasti.

Testiin hakeutuminen oireiden ilmaantuessa ja sitä kautta tartuntojen nopea tunnistaminen sekä jatkotartuntojen estäminen ovat ensiarvoisen tärkeitä edelleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: