Kevät muistuttaa, että toivo voittaa aina - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Kevät muistuttaa, että toivo voittaa aina

Pääsiäinen antaa luvan hengähtää ja pysähtyä hetkeksi. Se muistuttaa, että kevät tulee joka vuosi ja toivoa on aina.

11.4.2020 6:30

Nyt on muutama päivä aikaa pysähtyä. Pääsiäisen pitkä viikonloppu on aiempina vuosina tarkoittanut monille ulkomaanmatkaa tai laskettelureissua, ehkä sukulointia toisella puolella Suomea. Tänä vuonna se tarkoittaa sitä, että kotona ei ole pakko tehdä mitään erityistä.

Muutaman viikon jälkeen suomalaiset ovat alkaneet tottua nykyiseen tilanteeseen. Monet tekevät työnsä kotona ja hoitavat siinä sivussa lasten koulunkäynnin.

Työ ja koulu valuvat helposti vapaa-ajan puolelle, jos asiaan ei kiinnitä huomiota. Vapaa-aika saattaa sekoittua työpäivään ja ennen kuin huomaakaan, kaikki on puoleksi kaikkea eikä oikeaa vapaa-aikaa ole. Emme tiedä, kauanko poikkeusolot jatkuvat. Loputonta suorittamista ei jaksa kukaan. Pääsiäinen antaa mahdollisuuden hengähtää ja olla luvan kanssa miettimättä töitä.

Pääsiäisen sanoma liittyy myös armoon. Kristinuskossa ajatellaan, että pelastuminen ei ole kiinni ihmisen omasta suorittamisesta, uhrauksista tai sääntöjen noudattamisesta vaan armosta. Katsomuksestaan riippumatta nykypäivän ihminen voi tutkiskella, osaako olla armollinen sekä itseään että toisia kohtaan. Yksilön vastuu itsestä ja hyvinvoinnistaan on aina ensisijaista, mutta kaikki elämässämme ei ole omasta suorituksestamme kiinni. Koronakriisikin on opettanut, elämänlanka on yllättävän ohut. Toivottavasti pääsiäinen tarjoaa tilaisuuden pysähtyä pohtimaan, mikä elämässä on oikeasti tärkeää.

Tarvitsemme ajatusta myötätunnosta ja toisten puolesta tekemisestä. Kotiin jääminen auttaa toivottavasti pitkällä aikavälillä koko maata ja maailmaa.

Kaiken myötätunnon ja tuen ovat ansainneet ne, jotka pääsiäisenäkin tekevät töitä yhteiskunnan eteen.

Kristillisessä perinteessä pääsiäisenä muistellaan ylösnousemusta, johon tiivistyy koko uskonnon sanoma. Myös ennen kristinuskoa sekä muissa uskonnoissa kevään tulo on ollut samankaltainen elämän voittamisen juhla. Talven jälkeen kevät tulee aina.

Koronavirus tuo maailmaan paljon epävarmuutta, surua ja yksinäisyyttä. Tällaisena aikana saattaa lohduttaa, että vuodenkierto ei piittaa tartuntataudeista: kurkiaurat halkovat taivasta, linnut laulavat ja tekevät pesiä tänäkin vuonna, kukat puskevat maasta ja puiden silmut pursuavat yhtä varmasti ja toiveikkaasti kuin joka vuosi.

Jatkuvassa muutoksessa edes yksi asia on varma: maailmassa on iloa ja toivoa aivan ikkunan takana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?