Kasvomaski on jo ilahduttavan monella - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Kasvomaski on jo ilahduttavan monella

Maskikysymys näyttää olevan tavalliselle kansalaiselle huomattavasti arkisempi ratkaistava kuin päättäjille.

12.10.2020 6:00

Koronavirusepidemia on Pirkanmaallakin kehittynyt syksyn edetessä kiihtymisvaiheeseen. Samalla on palattu erilaisten rajoitusten ja suositusten värittämään arkeen. Tämän vaiheen toivoisi nyt jäävän lyhyemmäksi kuin keväällä.

Infektiolääkärit, testaajat ja koronajäljittäjät eivät voi yksin pysäyttää taudin etenemistä, vaan toistuvasti on korostettu vastuullisen käytöksen merkitystä. Virusta ei voi pysäyttää arkena, jos sitä on levittänyt viikonloppuna.

Suomalaiset ottivat keväällä koronarajoitukset tosissaan ja samat piirteet ovat vahvistumassa myös nyt. Pirkanmaalla etenkin kasvomaskin käyttö on lisääntynyt nopeasti siellä, missä on muitakin ihmisiä (AL 11.10). Maskeja näkyy enenevässä määrin niin joukkoliikenteessä, ostoskeskuksissa kuin urheiluharrastuspaikoilla.

Maskisuositus vaihtelee alueellisesti, eikä se ole täysin selkeä. Paljon jää edelleen käyttäjän itsensä harkittavaksi. Toisaalta maski on helppo ja konkreettinen tapa tehdä oma osuutensa. Oikein käytettynä kasvomaski voi vähentää tartuntoja.

Taustalla on se, että koronavirus leviää etenkin pisaratartuntana ja maski vähentää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Käyttäjäänsä kansanmaskit eivät THL:n mukaan suojaa tehokkaasti.

Maskikysymys on ollut suomalaisille päättäjille ja viranhaltijoille hankala paikka läpi koronakriisin. Ensin maskeja ei ollut tarpeeksi terveydenhuollonkaan tarpeisiin, sen jälkeen kiisteltiin maskin tehokkuudesta covid-19-tartunnan estäjänä ja yksi viimeisimmistä pohdinnoista on ollut kysymys siitä, onko pelkkä suositus riittävä.

Kaikkien mielestä ei. Suomen Jääkiekkoliitto ohjeisti viime perjantaina, että sarjatoiminnassa mukana olevien seurojen on määrättävä maskipakko otteluihin ja harjoituksiin. Pakko koskee yli 15-vuotiaita pelaajia, toimihenkilöitä ja katsojia. Vain pukukoppi, vaihtopenkki ja jää ovat velvoitteista vapaita.

Jääkiekkoliiton päätös on ymmärrettävä, sillä syksyn mittaan on kerrottu Suomessa useista lajiin kytkeytyneistä tartuntaketjuista. Suomen suurimpana urheilujärjestönä Jääkiekkoliiton vaikutus on iso. Liitto itse arvioi lajin parissa olevan noin 200 000 aktiivista harrastajaa. Kun lukuun lisätään katsojat ja toimitsijat, puhutaan suuresta joukosta ihmisiä.

On kuitenkin eri asia, määrääkö pakon harrastusjärjestö vai lainsäätäjä. Jälkimmäisessä tapauksessa nousisi esiin muun muassa kysymys mahdollisista sanktioista, eikä se ole ainakaan tässä vaiheessa toivottavaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut