Hallituksen budjettiriihi on koko hallituskauden tärkein - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Harvoin on yhteen budjettiriiheen ladattu näin paljon odotuksia – pöydällä on koko talouspaletti

Lähipäiviltä toivotaan isoja päätöksiä. Puolueiden on katsottava nyt koko Suomen etua.

15.9. 6:00

Harvoin on hallituksen budjettiriihtä odotettu yhä paljon kuin nyt, ja harvoin on tilanne ollut yhtä vaikea.

Jo vuosi sitten tämänviikkoiseen riiheen asetettiin kovia tavoitteita, kun hallitus lupasi kertoa, miten saadaan 30 000 uutta työpaikkaa ja miten työllisyysaste nousee 75 prosenttiin.

Jo tuolloin epäiltiin hallituksen mahdollisuuksia saavuttaa tavoitteitaan.

Helmikuussa iskenyt koronakriisi sekoitti käytännöllisesti katsoen kaiken. Talous sakkasi, yritykset joutuivat turvautumaan joukkolomautuksiin ja valtio turvautumaan lähes 20 miljardin euron lainanottoon, että yhteiskunta saatiin pysymään pystyssä.

Eli tilanne ei ole helppo kenenkään osalta, mutta koronan taakse ei voi jäädä. Vaikka Suomi selvisi koronan ensiaallosta suhteellisen hyvin, on tulevaisuus synkempi. Ensi vuoden kasvu on jäämässä suhteellisen vaisuksi moniin muihin Euroopan maihin verrattuna.

Hallituksen on uskallettava tuoda Säätytalon portaille näkemys, miten Suomen isoihin ongelmiin tartutaan. Alkusyksyn aikana on nähty monenlaisia esityksiä ja Kaipolan paperitehtaan lopettaminen kirvoitti niitä lisää samoin kuin Nesteen aikeet sulkea Naantalin jalostamo.

Ongelmat ovat sen verran suuret, että kertaheitolla niitä ei pysty ratkaisemaan, mutta nyt pystyy tekemään päätöksiä, jotka oikaisevat väärän suunnan.

Suurimmat kiistat käydään varmaankin työpaikkojen lisäämiskeinoista. Näyttävimmin on ollut esillä valtiovarainministeriön lista ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastuksesta, eläkeputken rukkaamiseen ja muun muassa vuorotteluvapaan poistamiseen. Yritysten maksutaakka on oma sarkansa. Mikään yksittäinen keino ei nyt auta, vaan tarvitaan kokonaisvaltainen paketti. Oleellisin asia on, mitä uutta paketti tarjoaa yrityksille, jotta näillä olisi entistä paremmat mahdollisuudet voittaa kansainvälisiä tarjouskilpailuja ja toisaalta kasvaa kotimaan markkinoilla ja synnyttää työpaikkoja.

Talouskehitys eriytyy yritysten keskuudessa, jopa saman alan sisällä. Koronankin aikaan osalla yrityksiä tilauskirjat ovat täynnä, kun toiset kärsivät pahasti. Puhutaan K-käyrästä, jonka sakarat vievät kahteen suuntaan. Tämän vuoksi myös paikallinen sopiminen on saatava nyt pikaisesti eteenpäin.

Ajurin paikalla on viime kädessä hallitus, mutta myös työmarkkinajärjestöjen vastuu on nyt poikkeuksellisen suuri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?