Korona iskenyt yrityksiin huomattavan eri tavoilla - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Korona iskenyt yrityksiin eri tahtia – osa hyötynyt hurjasti, toisilla vaikeudet vielä edessä

Tuoreen suhdannetiedustelun mukaan yritykset näkevät jo toiveikkuutta, mutta syksyllä tilanne voi olla vaikea, jos maailma ei toivu.

28.7.2020 6:00

Koronavirus lieveilmiöineen on kurittanut elinkeinoelämää maaliskuusta lähtien, eikä pysyvää tietoa toipumisesta ole vielä tälläkään hetkellä. Joskin onneksi myös valoa on näkyvissä.

Tuoreen Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannekyselyn mukaan yritykset arvioivat suhdanteen heikentyneen entisestään kesän aikana. Positiivista on, että yritysten suhdanneodotukset ovat kohentuneet selvästi kevään pohjalukemista.

Pirkanmaan tilanne noudattelee suunnilleen valtakunnallisia lukuja. Maakunnan etu on se, että elinkeinorakenne on monipuolinen, joten yksittäiset alat eivät painotu liiaksi kuten vaikkapa turismista elävillä seuduilla.

Korona on kohdellut elinkeinoelämää eri tavalla niin ajallisesti kuin lopputuotteidenkin osalta. Kauppa on saanut iskua koronasta, mutta tietyt kaupan alat ovat menestyneet hienosti. Päivittäistavaroita on ostettu tavallista enemmän, terasseja on maalattu ennätystahtiin ja kuntosalivälineitä kannettu kotiin, kun kuntosalit olivat kiinni.

Ensialkuun kovimman iskun saivat rajoitusten kautta palvelualat, etupäässä hotellit, ravintolat ja matkailu ylipäätään. Tuolloin teollisuus selvisi aikaisempien tilausten voimin, jos vain komponentteja oli saatavissa. Nyt rajoitusten purkautuessa palvelualat ovat saamassa maata jalkojensa alle, mutta samaan aikaan kysynnän puute alkaa vaivata teollisuutta. Peräti 57 prosenttia teollisuusyrityksistä ilmoitti kysynnän olevan riittämätöntä tällä hetkellä.

Vienti on Suomen talouselämän kivijalka, ja näin se on vahvasti myös Pirkanmaalla. Niinpä meille on ensiarvoisen tärkeää, miten Eurooppa ja koko maailma saavat koronan hallintaan. Tässä asiassa ei riitä, että saamme oman tautitilanteemme kuriin.

Koronan toinen aalto olisi henkisestikin kova isku koko yhteiskunnalle ja yrityksille. Tämän vuoksi järkevien rajoitteiden noudattaminen on oleellisen tärkeää siellä, missä tauti jyllää edelleen.

Korona-ajan hienoimpia saavutuksia on ollut se, että koronatukien tarpeellisuus on tunnustettu laajalti. Terveet yritykset on autettava pahimman vaiheen yli, ettei tilanne pahene entisestään. On varmistettava, että tukea löytyy myös niille, jotka voivat kohdata vaikeudet vasta syksyllä.

Liialliseen synkkyyteen ei nyt kannata vaipua. Parasta lääkettä elpymiselle on myös se, että emme panttaa liiaksi normaalia kulutustamme. Kiertävä raha poikii hyvinvointia eri puolille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: