Aamulehden pääkirjoitus miljardien urheilubisneksestä 2020. - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Miljardien urheilubisnes lyötiin kanveesiin – Pian pitäisi nousta ylös

Kilpaurheilu ja seuratoiminta ovat viriämässä lähiaikoina. Ammattiurheilija ja harrastaja ovat eri asemassa, mutta miettivät samaa kysymystä. Onko urheileminen nyt turvallista?

16.5.2020 9:15

Neljä viidestä suomalaisesta aikuisesta harrastaa urheilua, liikuntaa, kuntoilua tai ulkoilua. Tämä arvio pohjautuu Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen vuoden vanhaan selvitykseen.

Neljä viidestä lapsesta ja nuoresta liikkuu viikottain. Seuratoiminnassa on tavalla tai toisella mukana peräti 39 prosenttia 7– 29-vuotiaista.

Liikuntaan liittyvää vapaaehtoistyötä tekee yksi viidestä suomalaisesta aikuisesta.

Valtio ja kunnat käyttävät Liikuntaneuvoston keräämien lukujen perusteella yli miljardin vuodessa ja kotitaloudet kaksi miljardia.

Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan urheilun liikevaihto Suomessa oli 5,5 miljardia vuonna 2014.

Koronapandemia hidasti kaikkea liikettä. Kilpaurheilu ja seuratoiminta hiljenivät tavalla, jota ei ole koettu vuosikymmeniin. Ankarimmin epidemia iski suosittuihin joukkuelajeihin ja yleisötapahtumiin. Pienemmissä lajeissa ja yksiköissä vaikutus jäi vähäisemmäksi.

Koko maata virus ei onnistunut pysäyttämään.

Ilahduttavan moni käytti liikenevän ajan liikuntaan tai ulkoiluun joko yksin tai läheistensä kanssa. Vaikkapa patikoinnin perheen kesken suosi jatkuvan senkin jälkeen, kun pandemia laantuu.

Koronan vaikutukset kansanterveydelle paljastuvat vasta pitkän ajan kuluessa, eikä syy- ja seuraussuhteiden selvittäminen ole yksinkertaista.

Nyt kilpaurheilu ja seuratoiminta ovat viriämässä yli kahden kuukauden tauon jälkeen. Patoutunutta kysyntää on kertynyt paljon.

Maanantai-illan ravit Joensuussa eivät tavallisesti ole valtakunnallinen uutisaihe, mutta tulevan maanantain kisat vedonlyönteineen ovat.

Urheilussa uusi normaali tarkoittaa toistaiseksi kilvoittelua ilman yleisöä tai rajatulle katsojakunnalle. Jos tautitilanne sen sallii, kesällä Suomessa nähdään jo isojakin yleisötilaisuuksia.

Pallo on päättäjillä ja viranomaisilla. Urheiluväki odottaa tarkkoja suosituksia.

Suomessa on noin 1 200 ammattiurheilijaa. He ovat näkyvä porukka, jonka takana on iso joukko urheilun mahdollistajia. Nämä ihmiset elävät ja hengittävät urheilua ja mukana liikkuu myös raha.

Vielä paljon suurempi ryhmä on urheilun ja liikunnan harrastajat. Heille liikkuminen on mukavaa ajanvietettä ja kaivattua yhdessäoloa ilman suurta taloudellista ulottuvuutta.

Ammattilaisia ja harrastajia yhdistävät nyt samat kysymykset. Onko urheileminen turvallista, ja voiko siitä nyt nauttia?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: