Pääkirjoitus: Tamperelaiset ovat nousseet politiikan kärkipaikoille - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tamperelaiset ovat nousseet politiikan kärkipaikoille – pirkanmaalaisten äänen on syytä kuulua valtakunnan päätöksenteossa

On hyvä, jos pirkanmaalaisten etu saadaan kuuluviin puolueiden johdossa ja valtakunnan päätöksenteossa.

9.9.2020 6:00

Vielä muutama vuosi sitten harmiteltiin säännöllisesti, kun Pirkanmaalta ei ollut yhtään ministeriä. Pelättiin aiheellisesti, että maakuntamme etu ei tule huomioiduksi valtioneuvostossa. Tamperelainen Pia Viitanen (sd.) oli kulttuuri- ja asuntoministerinä vielä Stubbin hallituksessa alkuvuonna 2015, mutta keväällä 2015 aloittaneeseen Sipilän hallitukseen ei pirkanmaalaisia mahtunut.

Sittemmin tilanne on muuttunut. Nyt Suomessa on ensimmäistä kertaa tamperelainen pääministeri, Sanna Marin (sd.). Reilu kaksi viikkoa sitten Marin äänestettiin odotetusti myös puolueensa puheenjohtajaksi. Enää ei ole mitään epäselvyyttä siitä, kuka demareita johtaa.

Myös muissa merkittävissä puolueissa tamperelaiset ovat päässeet hyviin asemiin. Vasemmistoliitossa 2. varapuheenjohtajana on Minna Minkkinen ja vihreissä varapuheenjohtajana Jaakko Mustakallio. Kumpikaan heistä ei tosin ole kansanedustaja.

Viikonloppuna Tampereen entinen pormestari, kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen nousi kokoomuksen puoluejohtoon 3. varapuheenjohtajaksi. Askel on odotettu, mutta myös merkittävä.

Tamperelainen kokoomuksen vastavalittu varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen nostaa esiin kaksi akuuttia huolta – ”Miljoonat ovat muuttuneet miljardeiksi”

Ikonen ei tullut demarien vaalivoiton takia enää valituksi Tampereen pormestariksi vuonna 2017. Ikonen sai kuitenkin pian työn valtiosihteerinä. Sitten hän lähti ehdolle eduskuntavaaleihin ja meni ääniharavana helposti läpi. Koska kokoomus jäi oppositioon, Ikonen ei päässyt tavoittelemaan ministerin salkkua. Asema puoluejohdossa kuitenkin tarkoittaa sitä, että jos kokoomus esimerkiksi ensi eduskuntavaalien jälkeen päätyy hallitukseen, on Ikonen vahva vaihtoehto ministeriksi.

Puheenjohtajistolla on puolueissa merkittävä asema. Esimerkiksi Sanna Marinin tietä pääministeriksi siivitti ensin toisena ja sitten ensimmäisenä varapuheenjohtajana saatu kokemus. Kun Antti Rinne oli eduskuntavaalien alla sairauslomalla, Marin tuurasi ja nousi parrasvaloihin.

Pirkanmaalaisten edun kannalta ei ole ollenkaan huono asia, että täkäläisiä poliitikkoja on isoissa puolueissa merkittävässä asemassa. Siltarumpupolitiikka ei välttämättä ole yhteiskunnan kokonaisedun mukaista, eikä kotiin päin vetäminen aina perusteltua.

On kuitenkin tärkeää, että Suomen toiseksi suurimman maakunnan ja kaupunkiseudun etu on mielessä valtioneuvostossa ja isojen puolueiden ylimmässä johdossa. Sitä edesauttaa, jos osa päättäjistä on täältä kotoisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?