Uusimaa eristetään, jotta tehohoitoa riittäisi kaikille tarvitseville – Jokaisen on nyt noudatettava rajoituksia - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Uusimaa eristetään, jotta tehohoitoa riittäisi kaikille tarvitseville – Jokaisen on nyt noudatettava rajoituksia

Liikkumista ja kokoontumista koskevia rajoituksia on nyt noudatettava, jotta sairaanhoito ei täysin ylikuormitu.

27.3.2020 6:00

Koronavirusepidemian torjuntatoimet ovat ajaneet maailman poikkeustilaan, jollaista ei ole ennen koettu. Suomen hallitus on tehnyt äärimmäisen kovia päätöksiä. Ovatko ne oikeita suhteessa seurauksiin, sen tiedämme vasta myöhemmin.

1,7 miljoonan asukkaan Uudenmaan maakunta eristetään muusta Suomesta ainakin kolmeksi viikoksi tästä päivästä alkaen. Tavoitteena on ehkäistä ja hidastaa vaarallisen tartuntataudin leviämistä muualle Suomeen. Kyse ei ole enää suosituksista, vaan poliisi valvoo liikkumisrajoitusten noudattamista maakunnan rajalla.

Hallituksen muistio paljastaa Uudenmaan eristyksen synkät syyt - muutoin ihmisiä kuolee ja hoitoja joudutaan rajaamaan

Viimeistään nyt jokaisen on ymmärrettävä koronavirusepidemian vakavuus ja hoidettava oma osuutensa. Uudellemaalle ja sieltä pois ei ole syytä matkustaa, ellei kyseessä ole hallituksen linjauksen mukaisesti tärkeä työasia tai painava henkilökohtainen syy, kuten lähiomaisen kuolema. Vapaa-ajan matkailu Uudenmaan ja muun Suomen välillä päättyy väliaikaisesti.

Vain muutamassa viikossa suomalaisten arki on muuttunut täysin kokoontumista koskevien rajoitusten takia. Ensin kiellettiin yli 500 hengen yleisötapahtumat. Sen jälkeen on suositeltu vältettävän lähes kaikkea turhaa fyysistä kontaktia oman perheen ulkopuolisiin. Julkisten tilojen lisäksi muun muassa ravintolat ja kuppilat suljetaan.

Kansalaisen rooli on tehty helpoksi: pyri toimimaan annettujen ohjeiden mukaan. Noudata liikkumista ja kokoontumista koskevia rajoituksia ja suosituksia, aivasta ja yski hihaan, pese kädet usein saippualla. Pidä huolta itsestäsi ja läheisistäsi.

Kaikki koronaviruksesta: Hallitus päätti Uudenmaan eristämisestä – Kaksi uutta koronakuolemaa tullut julki tänään, Pirkanmaalla seitsemän uutta tartuntaa

Hallitus saattoi jahkailla alussa, mutta on sittemmin ottanut koronaviruksen torjunnan tosissaan. Nyt tehdyt päätökset maksavat varovaisestikin arvioiden miljardeja euroja, aiheuttavat konkursseja, työttömyyttä ja erilaisia muita taloudellisia, terveydellisiä ja sosiaalisia ongelmia. Rajoitukset ovat kuitenkin tarpeen ihmishenkien pelastamiseksi.

Rajoituksista huolimatta terveydenhuoltojärjestelmämme joutuu äärimmäisen lujille, kun liian moni sairastuu yhtä aikaa ja tarvitsee sairaalahoitoa ja jopa tehohoitoa. Rajoituksia on syytä noudattaa, jotta kaikilla sairastuneilla olisi mahdollisuus saada hoitoa.

Kansalaisten perusoikeuksia ei kuitenkaan saa poikkeustilankaan varjolla rajoittaa yhtään sen enempää, kuin on välttämätöntä. Juridinen huolimattomuus voi kostautua tulevaisuuden kriiseissä, sillä nyt luodaan käytäntöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: