Testaamisen lisääminen tuo kaivattua tietoa - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Testaamisen lisääminen tuo kaivattua tietoa

Nyt odotetaan uutta ohjeistusta siitä, kuka voi jatkossa hakeutua koronavirustestiin. Viime viikkoina se on ollut mahdollista vain harvoille.

3.4.2020 6:00

Suomessa aiotaan lisätä huomattavasti koronavirusepäiltyjen testaamista. Suunta on oikea. Mitä enemmän me saamme tietoa koronaviruksen leviämisestä ja Covid-19-tautiin sairastuneista, sen parempi.

Tällä hetkellä esimerkiksi Pirkanmaalla on varsin maltillinen määrä, hieman yli sata, testein todettua koronavirukseen sairastunutta. Koko totuuden on kuitenkin arvioitu olevan toinen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on arvioinut, että Suomessa todellinen Covid-19-tautia sairastavien määrä voi olla 20–30 kertaa suurempi kuin testeissä ilmennyt määrä.

Torstaina iltapäivään mennessä Suomessa oli tehty noin 25 400 testiä. Testauskapasiteetti on ollut nyt noin 2500 testiä päivässä ja se on määrä ensin kaksinkertaistaa.

On myös erittäin hyvä, että julkisen puolen rinnalle on kehitetty muita ratkaisuja. Keskiviikkona terveyspalveluyritys Mehiläinen lennätti ensimmäisen kerran suomalaisilta otettuja Covid-19-näytteitä Etelä-Koreaan testattavaksi. Hankkeessa on mukana useita isoja suomalaisyrityksiä.

Monelle omasta tai läheisensä terveydestä huolestuneelle mahdollisuus päästä testiin on tärkeä. Viime viikkoina julkisen terveydenhuollon piirissä näytteitä on otettu lähinnä terveydenhuollon ammattilaisilta, ulkomailta saapuneilta ja vakavia hengitystieoireita poteneilta. Nyt odotetaankin, kuinka ohjeistukset muuttuvat testausmäärien lisääntyessä.

Taysin infektioyksikön osastonylilääkäri Jaana Syrjänen sanoi Aamulehden haastattelussa torstaina, että THL odotetaan päivittävän kriteereitä lähipäivinä. Sen jälkeen on vuorossa paikallisten ohjeiden päivitys.

Tulevaisuudessakin testien ulkopuolelle jää varmasti varsinkin lieväoireisia tai oireettomia koronaviruksen kantajia. Silti jokainen testillä todettu tapaus auttaa epidemian hallinnassa.. Koronavirusepidemian aikana on korostettu sitä, kuinka tärkeää on löytää ja pysäyttää tartuntaketjut. Testeillä saatu tieto on siihen käyttöön erinomainen työkalu.

Sairastuneiden testaamisen lisäksi Pirkanmaallakin aloitetaan pian koronaviruksen vasta-ainetestit. Ne kertovat, ketkä ovat jo sairastaneet taudin.

Vasta-ainetestit voivat auttaa esimerkiksi kriittisiä aloja, kun sellaiset henkilöt voivat palata normaalisti töihin, jotka ovat Covid-19-taudin sairastaneet. Lisäksi vasta-ainetestit antavat ymmärrystä siihen, kuinka laajalle virus on ehtinyt Suomessa levitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?