Luonnossa liikkumiseen kuuluu vastuu - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Luonnossa liikkumiseen kuuluu vastuu

Tänä kesänä lähiluonnosta on tullut entistä tärkeämpi osa hyvinvointiamme. Vastuu yhteisestä ympäristöstä kuuluu jokaiselle.

21.7.2020 6:00

Kesän aikana eteen on tullut useita uutisia lähiluonnon ja kaupunkitilan roskaisuudesta, luontoon ilmestyneistä laittomista kaatopaikoista ja ulkoilureittien kokemasta ilkivallasta.

Esimerkiksi viime viikolla (AL 18.7.) Lempäälän kunta kertoi, että suosittu Birgitan polun ulkoilureitti on joutunut ilkivallan kohteeksi. Retkeilyalueella on esimerkiksi sotkettu, kaadettu puita ja ulkovessa sekä hajotettu kaikille avoimen laavun seiniä.

Birgitan polku ei ole säästynyt roskalta aiemminkaan. Retkeilyalueen lähelle syntynyt laiton kaatopaikka (AL 15.7.) on herättänyt lähialueen asukkaissa suuttumusta jo jonkin aikaa.

Tampereen keskustan sotkuisuus viikonloppuiltojen jälkeen on ollut tänäkin kesänä puheenaihe.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun vastaavista tapauksista puhutaan. Tänä kesänä tilanne on kuitenkin erilainen.

Luonnossa oleskelu ja liikkuminen lisäävät tutkitusti ihmisen hyvinvointia. Myös kaupunkiympäristön viheralueilla on samoja vaikutuksia. Luonnonvarakeskuksen tutkimusten mukaan luonnon esteettisellä viehättävyydellä on merkitystä siihen, miten suuri vaikutus luonnolla on stressin lievittäjänä.

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeuskevään ja -kesän aikana puistoista, lähimetsistä ja ulkoilureiteistä on tullut tavallistakin tärkeämpiä hengähdyspaikkoja monelle pirkanmaalaiselle. Se on näkynyt luontopolkujen ruuhkautumisena ja puistojen vilkastumisena.

Roskaaja tai paikkoja hajottava henkilö aiheuttaa pahaa mieltä ja tekee suuren karhunpalveluksen muille luontokokemuksia hakevalle, laskusta puhumattakaan. Usein on myös niin, että jo yksi roska antaa sotkuisen mielikuvan ja lisää roskan kertymistä.

Tampere on huomioinut keskustelun puistoista ja lisännyt jäteastioita, kun puistojen käyttöaste on lisääntynyt.

On selvää, että metsäpolulla jäteastioita ei voi olla 20 metrin välein. Siksi jokaisen tehtävä on huolehtia, että kun jotakin tuo luontoon tai puistoon, myös vierailusta syntynyt roska kulkee mukana roskakoriin – vaikka sitten kotona.

Pitäisi olla päivänselvää, että oma kotitalousjäte hävitetään asianmukaisesti. Kukaan ei halua nähdä roskakasaa keskellä metsää, puhumattakaan vanhasta pesukoneesta luontopolun lähellä.

Pääset nauttimaan puistoista, luontopoluista ja marjametsistä ja niiden rauhoittavista vaikutuksista tulevaisuudessakin, kun et jätä itsestäsi jälkiä. Siitä kiittävät myös kaikki muut ulkoilijat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?