Tampere esittää mittavia uusia elvytyshankkeita – toisivat useita piristyksiä kaupunkikuvaan - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampere esittää mittavia uusia elvytyshankkeita – toisivat useita piristyksiä kaupunkikuvaan

Tampereen esittämät elvytyshankkeet toisivat töitä ja palvelisivat kaupungin kehittymistä.

24.5.2020 6:00

Koronaviruksen riuduttaman talouden elvytystoimiin olisi päästävä mahdollisimman pian. Ensi askeleita on tulossa hallituksen lisätalousarviossa, mutta varsinaiset suuremmat hankkeet julkistettaneen elokuussa valtion budjetin teon yhteydessä.

Tampere aikoo esittää valtiolle monia isoja hankkeita, joille toivotaan rahallista tukea. Valmistelut ovat edenneet siihen pisteeseen, että elvytysinvestointien listaus tuodaan kaupunginhallitukseen maanantaina.

Elvytyslistalle nostettujen ja pelkästään Tamperetta koskevien investointien alustava kustannusarvio on noin 340 miljoonaa euroa, ja seudulliset hankkeet mukaan lukien summa nousee yli 450 miljoonaan euroon.

Jo tänä vuonna toteutettaviksi kaavaillaan muun muassa Tesoman asemaa sekä lisäkaistan rakentamista Paasikiventielle ruuhkaisen Vaitinaron risteyksen ja Enqvistinkadun välillä. Tämä pohjustaa itse Vaitinaron eritasoliittymän suunnittelua ja rakentamista tulevina vuosina.

Ensi vuonna toivotaan nytkähtävän muun muassa Tampereen henkilöratapihan rakentamisen. Se alkanee Itsenäisyydenkadun tunnelista. Kysymyksessä on iso ja kaupunkikuvallisestikin merkittävä kohde, joka sopii hyvin Tampereen areenan seudun etenemiseen.

Henkilöratapihan ohella merkittäviä ovat myös valtatie 9:n parantaminen Alasjärven ja Käpykankaan välillä sekä tietysti raitiotien kakkosvaiheen aloittaminen Pyynikintorilta Lentävänniemeen.

Seudullisesti halutaan edistää niin ikään ihmisten liikkumisen helpottamista eri muodoissaan, suurimpana hankkeena siintää horisontissa tietysti Suomi-rata.

Tampereen kaikki kohteet ovat sellaisia, joihin olisi hyvä saada valtion tukea mahdollisimman kattavasti ja nopeasti. Ne on tarpeellista toteuttaa ennen pitkää joka tapauksessa, joten pelkoa tarpeettomien uittotunnelien rakentamisesta ei ole.

Koronakriisi on tehnyt niin pahan suoneniskun talouteen, että nyt on toiminnan aika. Tampere on Suomen merkittävin kasvukeskus pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ja tänne muuttaa joka vuosi paljon uusia asukkaita. Elvytyspatteri tuo työtä, luo uskoa tulevaisuuteen, parantaa alueen viihtyisyyttä ja kohentaa elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä. Tällaisten tosiasioiden toivoisi painavan vaakakupissa, kun elvytysrahoista päätetään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: