Liian moni yksinyrittäjä pelkää ensimmäisen työntekijän palkkaamista, vaikka haluja olisikin - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Liian moni yksinyrittäjä pelkää ensimmäisen työntekijän palkkaamista, vaikka haluja olisikin

Suomeen kaivataan ennakkoluulottomia kokeiluja, joilla yksinyrittäjiä rohkaistaisiin palkkaamaan ensimmäinen työntekijä. Parhaimmillaan se voisi tuoda kymmeniätuhansia työpaikkoja.

23.2.2020 6:00

Suomessa on yli 200 000 yksinyrittäjää, joiden panos paitsi itsensä työllistäjänä, niin myös kansantalouden ylläpitäjinä on merkittävä. Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan yksinyrittäjistä peräti kolmannes olisi valmis palkkaamaan ensimmäisen työntekijän, mutta kynnys on monelle vielä turhan korkea.

Moni yksinyrittäjä jää miettimään muun muassa lisääntyvää taloudellista riskiä ja byrokratiaa. Työntekijän palkkaaminen tuo mukanaan paitsi mahdollisuuden kasvattaa liikevaihtoa, niin myös monenlaisia hallinnollisia velvollisuuksia. Työantajalle lankeaa erilaisia työntekijästä aiheutuvia maksuja, jotka nostavat kulut noin puolitoistakertaiseksi varsinaiseen kuukausipalkkaan nähden.

Myös muut syyt saavat monet epäröimään palkkaamista, vaikka haluja olisikin. Moni miettii, mitä tehdä, jos henkilökemiat eivät kohtaakaan tai jos työntekijä sairasteleekin paljon, mutta palkkakulut juoksevat.

Hallituksella on kovat työllistämistavoitteet tälle vaalikaudelle, niinpä yksinyrittäjien mietteet kannattaa käydä huolella läpi. Onnistuessaan täältä voi löytyä jopa viisinumeroinen määrä uusia työpaikkoja.

Jo aiemminkin on kokeiltu muun muassa palkkatukea, ja se on nytkin tulossa mukaan yhdeksi houkuttimeksi. Yrittäjät ovat aikaisemmin karsastaneet etenkin palkkatuen kankeutta ja byrokraattisuutta. Tämä on syytä muistaa uusissa malleissa. Pelkällä palkkatuella yritykset eivät luonnollisestikaan työllistä ketään, elleivät markkinanäkymät näytä luotettavilta.

Suomessa on tehty vuosien mittaan solkenaan erilaisia kunta- ja maakuntakokeiluja. Yksinyrittäjät kannattaisi ottaa nyt erityskokeilun kohteeksi. Kannattaisi ennakkoluulottomasti miettiä, voisivatko ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta tulevat työantajakulut olla alussa hyvinkin pieniä ja kasvaa portaittain joko ajallisesti tai henkilömäärän mukaan. Myös irtisanomismahdollisuuksissa samanlaiset vaihtoehdot on hyvä tutkia.

Irtisanomissuoja on ollut ammattiyhdistysliikkeelle pyhä asia. Kokeilujen kautta tämäkin asia voisi olla helpompi käsitellä. On aina parempi, että Suomeen syntyy työpaikkoja kuin, että niitä ei synny.

Ei ole yrityksenkään etu palkata työntekijää keinottelumielessä. Jokainen työntekijä on koulutettava, ja kun tämän on tehty, hyvästä työntekijästä halutaan pitää kiinni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut