Pääkirjoitus: Nuorten ongelmat on tunnistettava ja hoidettava ajoissa - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Yhä useammalla nuorella on mielenterveyshäiriöitä – ongelmat on tunnistettava ja hoidettava ajoissa

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ei täysin pysty vastaamaan nuorisopsykiatrian palvelujen kasvaneeseen kysyntään. Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat pitää kuitenkin pyrkiä hoitamaan mahdollisimman hyvin ja ennen ongelmien pahenemista.

21.2.2020 6:00

Lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöt ovat yhä vakavampia. Myös niiden määrä on kasvussa.

Tampereen seudulla tilanne on vaikea. Tampereen kaupungin lastensuojelun kustannukset kasvoivat viime vuonna 3,7 miljoonaa euroa edellisvuodesta (AL 10.2.2020). Taustalla vaikuttavat nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmat. Suurimmalla osalla nuorista menee oikein hyvin, mutta esimerkiksi sijaishuoltoa tarvitsevien nuorten ongelmat ovat koko ajan hankalampia ja siten kalliita hoitaa.

Lastensuojelun kustannukset kasvoivat lähes neljä miljoonaa euroa Tampereella – Sote-johtaja: ”Nuorilla on niin vaikeita päihde- ja mielenterveysongelmia”

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan yhä useammalla nuorella on masennusta ja ahdistuneisuutta. Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin nuorisopsykiatrian palvelujen kysyntä on kasvanut koko 2010-luvun. Lähetteiden määrässä on sairaanhoitopiirin mukaan ollut 40 prosentin kasvu vain viidessä vuodessa. Kasvaneeseen hoidon tarpeeseen ei pystytä täysin vastaamaan.

Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat pitää kuitenkin pyrkiä hoitamaan mahdollisimman hyvin – ja aikaisessa vaiheessa. Se on ennen kaikkea inhimillistä. Ei ole yhteiskunnankaan kannalta yhdentekevää, kasvaako nuoresta terve ja hyvinvoiva vai työkyvytön ja pahoinvoiva.

Sosiaali- ja terveysmenot ovat jo karanneet käsistä. Siksi ei ole mahdollista noin vain lisätä roppakaupalla voimavaroja lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin. Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluja on kuitenkin oltava riittävästi saatavilla. Jos ongelmat kasautuvat, niiden hoito maksaa vieläkin enemmän.

On hyvä pohtia, miksi osa nuorista voi niin huonosti. Kuormittaako yhteiskunnan nopea muutos etenkin nuoria? Mitä voitaisiin tehdä nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi? Tunnistammeko lasten huonovointisuuden ajoissa?

Onneksi peruskoulujen opetussuunnitelmiin on otettu mukaan koululaisten mielenterveystaitojen vahvistaminen. Lisäksi koulun aikuiset voivat tukea nuoria jo ihan päivittäisissä kohtaamisissa olemalla kannustavia ja empaattisia. Monesti pienilläkin vuorovaikutustilanteilla on merkitystä. Hyvä uudistus on 11 koulusosionomin palkkaaminen Tampereen kouluihin (AL 20.2.2020).

Nuorten kouluhyvinvointia lisää uusi keino Tampereella – Tarvittaessa Niko Torvinen menee vaikka kotiin teettämään tehtäviä, jotta koulunkäynti jatkuu

Perheitä on syytä tukea kasvatuksessa, mutta päävastuu on vanhemmilla. Vanhemman on syytä viettää aikaa lapsen kanssa ja olla kiinnostunut hänestä. Kasvatusta ei voi ulkoistaa älypuhelimelle. Vanhemman on huolehdittava, että lapsi menee ajoissa nukkumaan, ulkoilee riittävästi ja viettää vain rajoitetusti aikaa ruudun ääressä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: