Talouden pitäisi pystyä tarpomaan yksistä hangista, sitten työllisyyden pitäisi parantua - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Talouden pitäisi pystyä tarpomaan yksistä hangista, sitten työllisyyden pitäisi parantua

Pirkanmaan optimistinen työllisyyskatsaus lupailee parempia aikoja ensi keväälle. Avoimia työpaikkoja on ennätysmäisesti.

26.10. 6:00

Joko keväällä alkaa helpottaa? Suomen työllisyys on säilynyt koronaiskusta loppujen lopuksi kohtuullisen pienin vaurioin, vaikka talous on ottanut osumaa ja vientiteollisuuden tilanne näyttää heikkenevää.

Näinkin hyvä työllisyystilanne on klassinen koko joukkueen voitto: työnantajat ja työntekijät sopivat keväällä pikavauhtia lomautusten helpottamisesta, jotta työvoimakulut saatiin joustamaan. Kyllä sitten myös lomautettiin: keväällä lapun sai 160 000 ihmistä, nyt sellainen on noin 60 000:lla.

Hallitus osoitti keväällä nopeasti ymmärrystä ja paransi lomautettujen työttömyysturvan ehtoja. Karenssi poistui eivätkä lomautuspäivät syö ansiosidonnaisen päivärahan maksupäiviä. Lievennykset ovat voimassa vuoden loppuun, mutta saattaa olla aiheellista jatkaa niitä vielä ensi vuoden puolelle.

Hallitus on myös myöntänyt vastaansanomattoman avokätisesti erilaisia yritystukia, joiden toimivuutta on tosin jouduttu korjailemaan. Uutta rahaa on luvassa myös syksyn lisäbudjetista.

Ristiriitojakin herättänyt ulosottolain muutos jatkuu näillä näkymin ensi vuoden puolelle, jotta koronaviruksen takia maksuvaikeuksiin joutuneet yritykset välttävät konkurssin. Siinä saattaa siivellä saada jokunen elinkelvotonkin yritys turhaa tekohengitystä.

Fiksut yritysten vuokranantajat joustivat nekin keväällä ja esimerkiksi työeläkeyhtiö Ilmarinen jatkaa liikevaihtosidonnaista vuokranperintää vuoden loppuun. Sitten yhtiö tutkii tilannetta koronatilanteen mukaan.

Armoa saivat myös kuluttajat. Takaraja tulee aikanaan vastaan niillä, jotka joutuivat syystä tai toisesta turvautumaan asuntoluottojen lyhennysvapaisiin. Tässäkin joukossa moni toivoo, ettei lomautus muutu irtisanomiseksi.

Pirkanmaan ely-keskuksessa uskoa parempaan riittää, vaikka maakunnan työttömien määrä kasvoi vuodessa 40 prosenttia. Suurin osa johtuu lomautuksista: niitä oli syyskuussa 5 300 henkilöllä. Syyskuun katsauksessa arvioidaan, että tilanne muuttuu koko maassa positiiviseen suuntaan vuoden loppupuolella. Ensi vuoden ensimmäiselle neljännekselle katsaus odottaa jo hyvää talouden kasvua.

Tämä voi kuulostaa unelmoinnilta. Optimismille antaa pohjaa ainakin se, että Pirkanmaalla on rutkasti avoimia työpaikkoja, syyskuussa lähes 7 000, Viimeisten kymmenen vuoden aikana niitä on ollut auki enemmän vain kerran, vuosi sitten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?