Pääkirjoitus: Brexit, takalukosta umpisolmuun ja takaisin - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Brexit, takalukosta Gordionin solmuun ja takaisin

16.3.2019 6:00

Britannian eroaminen Euroopan unionista on ollut jo kuukausien ajan takalukossa. Nyt se on jossain, mitä voisi kuvata Gordionin solmuksi.

Draamaa on ainakin riittänyt, ja ensi viikolla on luvassa lisää. Pääministeri Theresa May lähtee hakemaan EU-maiden johtajilta brexitiin lykkäystä – siitä huolimatta, että lakiin on kirjattu eropäiväksi 29. maaliskuuta.

Samalla May yrittänee kolmannen kerran taivuttaa maansa parlamentin hyväksymään sopimuksen, jonka pohjalta ero voitaisiin toteuttaa edes jokseenkin hallitusti.

Sopimus kaatui ensin tammikuussa 230 äänen erolla ja sitten viime tiistaina 149 kansanedustajan marginaalilla. Pitäisi siis tapahtua jotain mullistavaa, jotta brittiparlamentaarikot päästäisivät Mayn pälkähästä ja Yhdistyneen kuningaskunnan vielä eroamaan siististi EU:sta.

Jokainen uusi käänne brexit-saagassa tuo mukanaan vaihtoehtoisia kehityspolkuja. Lykkäyksestäkin on eri versioita. Lyhyt viivytys olisi tekninen, ja se toteutuessa EU-parlamenttivaalit pidettäisiin keväällä 27 jäsenmaassa.

Pidempi lykkäys pakottaisi britit osallistumaan EU-parlamentin jäsenten valintaan toukokuun viimeisellä viikolla. Se olisi tuplahillotolppa Nigel Faragelle ja muille ärhäkkäimmille EU-vastustajille. He voisivat jatkaa työtä kovan brexitin eli sopimuksettoman eron puolesta ja samalla pyrkiä EU-parlamenttiin jatkaakseen siellä unionin nakertamista sisältä päin.

Sivu mennen sanoen se näyttäisi olevan sekä Venäjän presidentin Vladimir Putinin että Yhdysvaltoja johtavan Donald Trumpin suosikkivisio.

Brexit-prosessi on vienyt eurooppalaisten aikaa yli kuuden vuoden edestä. Kaikki alkoi siitä, kun silloinen pääministeri David Cameron tammikuussa 2013 lupasi briteille "sisällä tai ulos" -äänestyksen.

Se, mitä on tapahtunut sen jälkeen, on pitkä ja raskas oppikurssi keskinäisestä kansainvälisestä riippuvuudesta. Suomikin on tässä mukana, vaikka ensi viikon EU-huippukokouksessa meitä edustaa eronnut pääministeri.

Vielä on toivoa, että opetus toimii. Mutta sitä ennen on jonkun tehtävä se, missä Aleksanteri Suuri legendan mukaan onnistui 333 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, siis purkamaan Gordionin solmu miekaniskulla.

Maylla on vielä mahdollisuus. Mutta onko hänellä miekkaa, jolla rajoittaa brexit-lykkäys kesäkuun loppuun ja saada alahuone siunaamaan sopimus?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos