Politiikkaan tarvitaan jatkuvuutta - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Politiikkaan tarvitaan jatkuvuutta

10.3.2019 7:00

Pirkanmaalaisten toimijoiden tavoitteissa tulevalle hallituskaudelle on nähtävissä yksi yhdistävä piirre. Aamulehti kysyi heiltä tulevan hallituskauden tärkeimpiä asioita ja tavoitteita, ja olipa kyse Hämeenkyrön ohitustiestä Kolmostiellä tai sote-uudistuksesta, vastaajat toivoivat päätöksentekoon jatkuvuutta.

Pirkanmaan näkökulmasta on tärkeää, että asiat valmistellaan hyvin, ja sitten suunnitelmat viedään hallitusti maaliin ennen kuin ne vanhentuvat. Esimerkiksi Kolmostiellä olisi järkevää jatkaa Kyröskosken eritasoliittymän rakentamisesta sujuvasti ohitustien rakentamiseen. Suunnitelmat on tehty, mutta rahoitus puuttuu.

Ei ole kenenkään etu, että hallitusten lisäksi ehtivät vaihtua vuosikymmenet ennen kuin suunnitelmat toteutetaan. Asioiden venymisellä on kahtalaisia vaikutuksia: Pahimmillaan tehdyt suunnitelmat menevät hukkaan. Lisäksi se vaikuttaa siihen, miltä politiikka näyttää.

Politiikan uskottavuus on koetuksella, jos se näyttäytyy äänestäjille farssina, jossa kukin hallitus työskentelee neljä vuotta vimmaisesti sille tärkeiden kysymysten parissa, mutta maaliin ei päästä. Ei liioin ole politiikalle kunniaksi, jos hallitukset mitätöivät edeltäjiensä työt ja näkevät niissä pelkät valuviat. Vastuullista on antaa arvo tehdylle työlle ja rakentaa siltoja hallituskaudelta toiselle. Se on ainoa tapa tehdä isoja ja välttämättömiä uudistuksia.

Haasteet eivät ole sotesta kutistumassa. Siitä kertoo esimerkiksi se, että pirkanmaalaisten toimijoiden tulevan hallituskauden ydinkysymyksissä toistui soten lisäksi ilmastonmuutos.

Eikä sote-uudistuksenkaan tarve ole katoamassa. Vaikka uudistus nyt suunnitellussa muodossa kaatui, tehty valmistelu antaa seuraavalle hallitukselle eväitä jatkaa työtä sen eteen, että ihmiset pääsevät lääkäriin tuloista riippumatta ja että kunnat selviytyvät väestön ikääntymisen ja sote-menojen kasvun haasteesta. Olisi järjen köyhyyttä olla hyödyntämättä mahdollisimman pitkälle sitä perusteellista valmistelutyötä, jota ympäri Suomea on tehty.

Laadukas valmistelu, asiantuntijoiden kuunteleminen, aiemman työn hyödyntäminen sekä suunnitelmien määrätietoinen toteuttaminen rakentavat luottamusta politiikkaan siinä missä kiireinen valmistelu, poliittinen pelailu ja nelivuotispoukkoilu rapauttavat sitä. Mitä isompia haasteita hallituksella on ratkaistavana, sitä tärkeämpää on pystyä katsomaan poliittisten intressien ja vaalikauden rajan yli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: