Tasa-arvo vaatii töitä joka päivä - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tasa-arvo vaatii töitä joka päivä

8.3.2019 6:00

Tänään vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Päivällä on jo yli sadan vuoden historia, mutta tarpeettomaksi se ei ole tullut vieläkään.

Suomea pidetään maailmalla sulkupuolten tasa-arvon edelläkävijänä ja täällä voidaan olla ylpeitä monista oikeista asioista, joita tasa-arvon eteen on tehty.

Maine edellyttää kuitenkin, että tasa-arvoa edistetään nyt ja jatkossakin. Hyvänolontunteeseen ei saa kääriytyä, vaan töitä pitää tehdä siitäkin huolimatta, että asiat ovat keskimäärin hyvin.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on edelleen piirteitä, joista tasa-arvon mallimaa ei voi ylpeillä. Yksi synkimmistä asioista on naisiin kohdistuvan lähisuhdevallan suuri määrä.

Myös työmarkkinoilla naisten ja miesten polut eroavat Suomessa liiaksi toisistaan. Naisen euro on yhä vuonna 2019 vähemmän kuin miehen euro.

Ennakko-oletukset ja roolit ohjaavat edelleen liiaksi toimintaamme. Johtotehtävissä työskentelevää naista nimitetään kovin helposti naisjohtajaksi eikä vain johtajaksi. Asiaa havainnollistaa hakukoneharjoitus kahdella sanalla. Hakusana uraäiti tuo yli 44 000 osumaa, uraisä vain vajaat 800.

Samasta kertoo myös naistenpäivänä julkaistu Keskuskauppakamarin selvitys naisten määrästä pörssiyhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä. Viime vuonna naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksista oli 29 prosenttia ja johtoryhmissä 25 prosenttia Kansainvälisesti vertailtuna tilanne on hyvä, mutta numerot eivät Keskuskauppakamarin mukaan kerro koko totuutta, vaan Suomessakin pitäisi kiinnittää huomiota naisten urapolkuun johtajina.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin mukaan naisilla on maailmanlaajuisesti vaikeuksia edetä johtotehtäviin tai saada samantasoista palkkaa kuin miehet. Naiset saavat vain kymmenesosan maailman palkkatuloista, vaikka tekevät kaksi kolmasosaa työtunneista.

Tänään naistenpäivänä 80 maailman pörssiä soittaa kelloja tasa-arvon puolesta. Myös Helsingin pörssi on mukana tempauksessa. Nyt jo viidettä kertaa järjestettävällä tapahtumalla halutaan kiinnittää huomiota siihen, että yrityksillä on aktiivinen rooli tasa-arvon lisäämisessä.

Kehitystä tapahtuu pienin askelin. Esimerkiksi New Yorkin pörssissä otettiin viime vuonna merkittävä askel, kun Stacey Cunningham nimitettiin sen johtoon ensimmäisenä naisena pörssin 226-vuotisessa historiassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos