Tampereen pitää vastata, kun Suomi jakautuu kahtia – tärkein teko on varmistaa asuntojen riittävyys kaikille - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampereen pitää vastata, kun Suomi jakautuu kahtia – tärkein teko on varmistaa asuntojen riittävyys kaikille

5.3.2019 6:00

Luottolaitos Hypo maalaa synkän kuvan Suomen alueellisesta kahtiajaosta. Asuntokauppojen määrät romahtavat kasvukeskusten ulkopuolella, kaupungistuminen kiihtyy, ja samaan aikaan syntyvyys laskee.

Miltei miljoona suomalaista asuu punaiseksi merkityllä alueella. Se tarkoittaa, että kunnassa tehdään alle 100 asuntokauppaa vuodessa. Pirkanmaaltakin tällaisia kuntia löytyy useita.

Neliöhintojen ja myyntiaikojen kehitys kertoo samasta trendistä. Erot Pirkanmaan sisällä ovat huomattavat.

Kehityssuunta on selvä: Tampereen ja Turun seudut sekä pääkaupunkiseutu kasvavat, mutta muu Suomi kuihtuu. Näkemystä tukee konsulttitoimisto MDI:n tuore väestöennuste.

Suuret kaupungit ja niiden lähialueet vahvistuvat entistä voimakkaammin. Nuorten lisäksi ikäihmiset haluavat muuttaa kaupunkeihin kattavampien palveluiden piiriin.

Viime vuonna joka toinen asunto menetti arvoaan Suomessa, mikä tuli monelle yllätyksenä. Suurin romahdus tapahtui Keski-Pohjanmaalla. Hinnat laskivat alueella yli 7 prosenttia vuodessa.

Edes kolme vuotta kestänyt talouskasvu ei ole auttanut tilannetta parempaan suuntaan syrjäseuduilla. Useilla haja-asutusalueilla taistellaan työvoimapulan kanssa.

Hypon mielestä tärkein teko on varmistaa, että kasvukeskuksissa on riittävästi asuntoja niitä haluaville. Jokainen uusi koti kasvukaupunkien ytimessä lisää hyvinvointia, luottolaitos kirjoittaa.

Tätä ohjetta Tampereenkin tulisi noudattaa, ja toistaiseksi kehitys on ollut positiivista. Viime vuonna kaupungissa valmistui ennätysmäärä asuntoja, yhteensä yli 3 600.

Tampereen asuntomarkkinoille ongelmia on kuitenkin muodostunut. Vuokra-asuntoja ei riitä likimainkaan kaikille halukkaille. Esimerkiksi viime syksynä kaupungin suurimmalla vuokra-asuntojen tarjoajalla VTS-kodeilla oli hakemuksia 3 700 ja vapaita asuntoja 56.

Myös omistusasuntomarkkinoilla uudiskohteiden hinnat ovat nousseet nopeasti ja perheasuntoja rakennetaan vähän verrattuna pieniin koteihin. Toki esimerkiksi Vuoreksen ja Lintuhytin alueilla valmistuu parhaillaan lukuisia perheasuntoja, mutta monelle perheelle yli 280 000 euroa kolmen makuuhuoneen asunnosta on liikaa.

Jos Tampere haluaa vastata lapsiperheiden kysyntään, pitäisi kohtuuhintaisia perheasuntoja kaavoittaa huomattavasti lisää. Tesomalla yksi tällainen hanke on jo käynnissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut