Pääkirjoitus: videopelit ovat taidetta ja tapa kertoa tarinoita - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Videopelit ovat taidetta ja tapa kertoa tarinoita

1.3.2019 7:03

Videopelit ovat kasvaneet neljänkymmenen vuoden aikana lähtemättömäksi osaksi länsimaista kulttuuria. Peleistä on oltu myös huolissaan yhtä kauan. Videopelien vaikutuksia on tutkittu aktiivisesti vuosikymmeniä, mutta kiistämätöntä yhteyttä väkivaltaisuuden ja pelaamisen välillä ei ole saatu osoitettua.

Pelaamisen vaikutuksia tutkittaessa on noussut esille myös hyviä vaikutuksia. Niitä ovat muiden muassa pelaajan käsien hienomotoriikan tehostuminen, ongelmanratkaisukykyjen parantuminen, stressin lievitys ja sosiaalisuus.

Kannattaa muistaa, että kun vuosikymmeniä tutkitaan vaikkapa lukemisen tai elokuvien katselun vaikutuksia, löydetään kaikenlaisia seurauksia, niin hyviä kuin huonoja.

Pelit ovat tapa kertoa tarinaa, kuten koko muukin ihmisen taide. Pelit ovat taidetta, kuten elokuvat, kirjallisuus, tv-sarjat, kuvataide ja kaikki muukin ihmisen ilmaisu.

Pelit yhdistävät kaikki ihmisen tähän mennessä synnyttämät taidemuodot ja luovat omaa ilmaisuaan. Ne myös opettavat, eli auttavat ottamaan maailmaa haltuun.

Ajatellaan esimerkiksi Afganistanin tilannetta. Donald Trumpin Yhdysvallat tahtoo vetää joukkonsa pois 18 vuoden sodan jälkeen. Miksi Yhdysvallat ei liittolaisineen onnistunut vakauttamaan Afganistania? Miksi talebanit saattavat taas palata valtaan?

Mainion vastauksen kysymykseen antaa Rebel Inc. -älypuhelinpeli. Siinä pelaaja yrittää vakauttaa Afganistanin kaltaista aluetta taloudellisilla, infrastruktuurisilla ja sosiaalipoliittisilla päätöksillä ja tietenkin kansainvälisen liittouman sotavoimilla. Peliä on helppo pelata mutta jumalattoman vaikeaa voittaa.

Hyvien pelien pelaaminen koukuttaa samalla tavalla kuin hyvä kirja tai hyvä tv-sarja, mahtavasta musiikista puhumattakaan. Niissä pätee sama sääntö: kohtuus kaikessa.

Kun ihminen pääsee flow-tilaan, hän helposti unohtaa ajan kulun, syömisen ja etenkin liikunnan.

Täysi-ikäinen ihminen voi kohdella kehoaan miten haluaa. Alaikäisten kohdalla vanhempien on huolehdittava siitä, että lapset ja nuoret tekevät myös muuta kuin pelaavat. Varsinkin liikunnan halun iskostaminen ihmiseen jo lapsena on parhaita lahjoja, mitä ihmiselle voi antaa.

Kun on fyysisesti hyvässä kunnossa, jaksaa myös pelata paremmin, lukea, kirjoittaa, tehdä taidetta ja elää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos