Osakesäästötilin maksimimäärä on 50 000 euroa, osingon ja myyntivoiton verotusta voi siirtää rahojen nostoajankohtaan - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Myös piensijoittajille tulee mahdollisuus siirtää osinkojen verotusta myöhemmäksi

25.2.2019 6:00

Suomalaisten säästämisvaihtoehdot laajenevat oleellisesti, jos eduskunta hyväksyy osakesäästötiliä koskevan lain.

Hankkeen etenemiselle ei pitäisi olla esteitä, sillä hallituspuolueet ovat lain takana. Kansalaisten käytössä osakesäästötili olisi ensi vuoden alusta. Moni on karsastanut suoria osakesijoituksia muun muassa siksi, että verotusta pidetään monimutkaisena.

Osakesäästötilin perusajatus on, että sijoittaja voisi säästää osakesäästötilille maksimissaan 50 000 euroa ja käyttää rahat pörssiosakkeiden ostoon. Osakkeista saatavasta osingosta ja osakkeiden mahdollisista myyntivoitoista maksettaisiin veroa vasta, kun rahoja nostettaisiin tililtä. Käytäntö olisi sama kuin rahastosäästämisessä. Tämä voisi omalta osaltaan madaltaa kynnystä osakesijoittamiseen, joka on Suomessa huomattavasti alemmalla tasolla kuin Ruotsissa. Muissa Pohjoismaissa osakesäästötili on jo käytössä.

Osakesäästötili toisi piensijoittajan ulottuville käytännössä sen, mitä etenkin varakkaammat sijoittajat ovat hyödyntäneet niin sanottujen vakuutuskuorien kautta. Niissäkin veroja maksetaan vasta rahoja nostettaessa tililtä. Osakesäästötilissä on huomioitu aloittelevat säästäjät. Tilille voisi säästää sellaisia summia, minkä kukin katsoo itselleen sopivimmaksi eli kynnysrahaa ei käytännössä ole.

Suomalaisilla on rahaa pankkitileillä noin 85 miljardia euroa. Näiden tuotto on ollut viime vuosina hyvin matala. Osakesäästäminen antaisi mahdollisuuden hakea lisää tuottoa, joskin samalla myös sijoittajan riski kasvaisi. Osakesijoittaminen vaatii luonnollisesti myös halua hankkia tietoja yrityksistä.

Pitkän ajan keskiarvot ovat osoittaneet, että osakkeiden tuotto on ollut selkeästi pankkitilien tuottoa korkeampi. Osakesijoittajan on kuitenkin syytä muistaa hajauttamisen hyödyt, etteivät yksittäisten yritysten kohtaamat ongelmat tuo ikäviä yllätyksiä. Sijoittajan kannattaa aina miettiä myös, kuinka pitkäksi ajaksi hän rahojaan sijoittaa. Osakesäästäminen on ennen kaikkea pitkäjänteistä toimintaa.

Osakesijoituksilla on myös yksi selkeä etu esimerkiksi rahastosäästämiseen. Suorat omistukset takaavat oikeudet osallistua yrityksen päätöksentekoon yhtiökokousten kautta, mitä rahastosijoittajalla ei ole.

Myös yrityksille osakesäästötilistä olisi hyötyä. Mahdollisuudet saada tarvittaessa lisää omaa pääomaa paranisivat, jos sijoittajia olisi lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos