Pääkirjoitus: Yllättävä aukko Pirkanmaan paitsioansaan - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Antti Rinteen valitettava sairastuminen teki yllättävän aukon Pirkanmaan poliittiseen paitsioansaan

24.1.2019 6:00

Pirkanmaan on toistuvasti valiteltu jäävän valtakunnanpoliittiseen paitsioon. Ei ole ministereitä, ei europarlamentaarikkoja, ei puoluejohtajia.

Tämän vuoden eduskuntavaalien alla paitsioansasta on yhtäkkiä auennut piilokärjen mentävä aukko.

Tämän hetken kannatuskyselyjohtajan ja suurimman oppositiopuolueen keulakuvaksi on nostettu Pirkkalassa varttunut ja Tampereella asuva Sanna Marin.

Kyse on tuuraustarpeesta, jonka aiheuttaa sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen sairastuminen.

Helmikuun lopulle asti Rinteen vastuita jakavat kaikki kolme varapuheenjohtajaa (Marin, Maarit Feldt-Ranta ja Ville Skinnari) sekä puoluevaltuuston puheenjohtaja Sirpa Paatero ja eduskuntaryhmän vetäjä Antti Lindtman.

Päävastuu on kuitenkin Marinilla, 33. Jos tarvitaan nopeasti puolueen kanta johonkin akuuttiin kysymykseen, se kysytään tamperelaiselta.

Sdp on monessa mielessä Suomen "tamperelaisin" puolue. Jo puoluetta viime vuosisadan puolella vuoroillaan luotsanneet turkulaiset Paasiot, isä-Rafael ja poika-Pertti tiesivät, että jos puolueessa on esimerkiksi kenttää hankalasti jakava henkilövalinta edessä, vastausta mennään kysymään Pirkanmaan piiriläisiltä.

Tampere ratkaisee, totesivat tietäjät.

Marin saa valmistautua äärimmäisen tiukkaan koitokseen lähimpien kuuden viikon aikana. Valmistautumista vaikeuttaa, ettei aikaa valmistautumiseen ole. Vaalijuna puksuttaa jo jokseenkin täysillä.

Hän saa myös varautua monenlaisiin kampitusyrityksiin. Esimakua saatiin puoluejohtajien ilmastoaiheisessa paneelissa, jossa kokoomuksen Petteri Orpo ja keskustan Juha Sipilä painostivat Marinilta "kyllä tai ei" -vastausta kysymykseen metsähakkuiden mittakaavasta.

Yksiselitteisiä ja linjassa muun keskustaväen kanssa eivät ole aina Sipilän vastauksetkaan. Otettakoon esimerkiksi sosiaaliturva, jossa puolue puhuu perustulosta ja puheenjohtaja-pääministeri vastikkeellisuudesta.

Marin on vaaliveturiksi nuorehko mutta jo vanhempi kuin vaikkapa Jutta Urpilainen tullessaan valituksi sdp:n johtoon. Hänellä ei ole mitään todistettavaa kyvyistään iän tai sukupuolen puolesta.

Näytön paikka on siinä, että pirkanmaalainenkin voi olla valtakunnallisen vastuun kantajana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: