Pääkirjoitus: Lastentarhan opettajat ovat huippukoulutettuja, heistä pitäisi kilpailla palkoilla - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Huippukoulutetuista varhaiskasvatuksen ammattilaisista pitäisi kilpailla palkoilla

23.1.2019 6:00

Viime keväänä varhaiskasvatuksen ammattilaiset vaativat kovaan ääneen huomattavaa palkankorotusta. Suuren mediahuomion saattelemana tuhannet päiväkotien korkeakoulutetut jättivät työnantajilleen kirjallisen vaatimuksen nostaa 2 300 euron lähtöpalkka 3 000 euroon.

Nyt vuosi on vaihtunut ja palkkoja on toden totta korotettu ympäri Suomen. Euromäärät ovat kuitenkin jääneet maltillisiksi.

Aamulehden selvityksen mukaan Pirkanmaalla palkkoja on nostettu 20–150 eurolla. Yle kertoi hiljattain, että Uudellamaalla korotukset ovat olleet 10 euron 225 euron välillä. Suurimmassa osassa kunnista lähtöpalkka jää edelleen yli 500 euroa kansanliikkeen tavoitteesta eli 3 000 eurosta.

Syyskuussa 2018 astui voimaan uusi varhaiskasvatuslaki, joka tarkoittaa varhaiskasvatuksen opettajille uusia työtehtäviä, vaatimuksia ja vastuita. Viikossa suunnitteluun tulisi käyttää 5 tuntia työaikaa. Laajentuneen työnkuvan pitäisi näkyä selvästi palkkapussissa.

Tällä hetkellä Pirkanmaan pienintä palkkaa varhaiskasvatuksen opettaja saa Juupajoella ja Mänttä-Vilppulassa. Korkein lähtöpalkka on Ikaalisissa. Eroa näillä on noin 200 euroa.

Aamulehden kyselyssä muutama kunta mainitsi, että kilpailu on yksi syy nostaa palkkaa. Erot palkoissa ovat kuitenkin niin pieniä, että kunnollisesta kilpailusta ei voi puhua. On vaikea uskoa, että tamperelainen varhaiskasvatuksen opettaja päättää hakea töihin Hämeenkyröön, koska palkka on hieman yli 100 euroa korkeampi.

Kilpailun puutteesta kertoo myös se, että yksityisten päiväkotien palkat ovat vielä alhaisemmat kuin julkisella puolella.

Tilanne on siinä mielessä erikoinen, että varhaiskasvatuksen opettajat ovat korkeakoulutettuja ammattilaisia, joista on jatkuva pula ja joiden palkka on työn vaativuuteen nähden maltillinen.

Jos kyse olisi vaikkapa it-alasta, työnantajat yrittäisivät houkutella päteviä osaajia kaikin keinoin. Päiväkodeissa näkymä on päinvastainen. Alalla käy kato. Reilun vuoden takaisen tutkimuksen mukaan 31 prosenttia päiväkodin ammattilaisista suunnittelee alan vaihtoa. Pirkanmaalla on vaikea löytää koulutettua väkeä määräaikaisiin työsuhteisiin.

Kuntien kannattaisi kilpailla päivähoidon ammattilaisten palkoilla. Se nostaisi työntekijöiden motivaatiota ja näkyisi myöhemmin varhaiskasvatuksen laadussa – ja tietysti lopulta lasten hyvinvoinnissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos