Pääkirjoitus: Selvä suunta: uusi äänestys ja brexit nurin - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Selvä suunta hahmottumassa: uusi äänestys ja brexit nurin

17.1.2019 6:00

Britannian parlamentin alahuone äänesti tiistai-iltana pääministeri Theresa Mayn hallituksen esityksen EU-erosopimukseksi nurin.

Odotettua selvempi, 230 äänen erolla syntynyt tulos avaa jatkonäkymäksi kaksi päävaihtoehtoa: joko Britannia eroaa unionista kaoottisesti ilman sopimusta tai ei eroa ollenkaan.

Valuuttamarkkinat valoivat tuoreeltaan uskoa jälkimmäiseen. Punnan arvo nousi brexit-järkytyksestä huolimatta heti seuraavana päivänä.

On vaikea uskoa, että markkinoilla odotettaisiin positiivisin mielin hallitsematonta eroa. Oikea tulkinta on, että rahan maailma uskoo brexitin peruuntumiseen tai jostain ihmeestä putoavaan uuteen sopimukseen, johon kaikki britit olisivat yhtäkkiä tyytyväisiä.

Tie kohti hallittua brexitin perumista on löydettävissä vaikka sitä on pidetty sekä oikeudellisesti että poliittisesti mahdottomana.

Ylimääräiset parlamenttivaalit olisivat helpottaneet tien löytämistä. Niitä ei kuitenkaan tule, sillä May sai alahuoneelta myöhään keskiviikkoiltana luottamuslauseen.

Siitä huolimatta kannattaisi järjestää uusi kansanäänestys, jossa niin esitettävä kysymys kuin vastausvaihtoehtojen määräkin olisi mietittävä tarkasti.

Näin tulisi myös selväksi, miten hataralta pohjalta ja epämääräisistä vaihtoehdoista Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset joutuivat valitsemaan kansanäänestyksessä juhannuksena 2016.

Tulevien eri vaalien järjestämiseksi tarvitaan tietysti lisäaikaa itse brexitille, jonka muodollinen takaraja on 29. maaliskuuta. Näissä oloissa poliittisen luovuuden pitäisi riittää lykkäyksen hankkimiseen sekä EU:n että Britannian puolella.

Tavallaan eroamishanke voitaisiin näin ikään kuin liu'uttaa unohduksiin. Yksinkertainen ja äkkinäinen ilmoitus brexitin perumisesta saisi aikaan tunteikkaita protesteja ja vaarantaisi yhteiskuntarauhan.

May hallituksineen kärsi ensin Britannian demokratiahistorian pahimman äänestystappion kansanedustuslaitoksessa, mutta palasi heti seuraavana päivänä niukaksi voittajaksi.

Hän on tehnyt monessa mielessä parhaansa, mutta mahdottomassa tilanteessa. Hän ei itse alkujaan halunnut brexitiä, mutta otti vastuun kannettavakseen edeltäjänsä David Cameronin lähes raukkamaisten poliittisten uhkapelien epäonnistuttua.

Siihen nähden oli linjakasta, että May antautui keskiviikon luottamusäänestykseen alahuoneessa eikä eronnut välittömästi tiistain tappionsa jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos