Bitti poikittain terveydenhuollossa - pahimmillaan tietojärjestelmä tulostaa potilaille vääriä lääkelistoja - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Bitti poikittain terveydenhuollossa – pahimmillaan tietojärjestelmä tulostaa potilaille vääriä lääkelistoja

8.1.2019 5:52

Aamulehti uutisoi lauantaina, kuinka yhdeksän pirkanmaalaista kuntaa ovat yhdessä etsimässä parhaita tapoja käyttää perusterveydenhuollon tietojärjestelmä Pegasosta. Järjestelmää on käytetty eri paikoissa tavoilla, eikä ole mitenkään sanottua, että terveydenhuollon henkilöstöä olisi koulutettu ohjelmiston käyttöön parhaalla mahdollisella tavalla.

Julkisten tietojärjestelmien hankinta- ja laatuongelmien pitkän historian valossa tämä on yhtä rohkaisevaa kuin oireellistakin. Laajoja tietojärjestelmiä uusitaan merkittävästi harvemmin kuin vaikkapa nettiselainta, joten on hyvä että ohjelmistosta osataan ottaa kaikki irti. Toki tämän toivoisi olevan itsestään selvää kaikkialla julkishallinnossa.

Terveydenhuollon tietojärjestelmien professori Jarmo Reposen mukaan Suomessa käytössä on melkoinen tietojärjestelmien kirjo, sillä potilastietojen siirto toimijalta toiselle oli tehty lainsäädännöllä hankalaksi vuoteen 2011 asti. Niinpä yhteensopivuuteen ei voitu panostaa sielläkään, missä siihen olisi ollut syytä.

Myös tietojärjestelmien kannalta sote-uudistus on sekä mahdollisuus että uhka. Työn alla on järjestelmien yhtenäisyyttä parantava UNA-hanke, johon kohdistuu seuraavien vuosien aikana suuria odotuksia.

Reponen varoittaa, että nykyinenkin uudistustyö voidaan vielä pilata, jos sote-lakeja ei osata laatia niin, että ne edistävät tiedonkulkua.

Tämä kaikki herättää tietenkin kysymyksen siitä, mitä tapahtuu, jos nykyhallitus ei saakaan sote-uudistusta läpi.

Samaan aikaan vaikuttaisi siltä, että julkisten ict-projektien kesto-ongelmat ovat edelleen olemassa: joko ostaja saadaan hankkimaan kehno tietojärjestelmä, tai sitten lupaava systeemi otetaan käyttöön keskeneräisenä.

Viime keväänä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tuskaili Lifecare-järjestelmänsä kanssa, kun systeemi pahimmillaan tulosti potilaille vääriä lääkelistoja.

Lokakuun lopulla Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän Lifecare-päivitys johti tilanteeseen, jossa useiden potilaiden lähiomaiseksi oli tallentunut heille tuntemattoman henkilön nimi ja puhelinnumero. Toki on mukavaa tutustua uusiin ihmisiin, mutta ehkä ei aivan tällä tavalla.

Pirkanmaan Lifecare-käyttäjät ovat ilmeisesti päässeet vähemmällä vaivalla, vaikka esimerkiksi Nokialla sen käyttöönotto onnistui vasta kolmannella yrittämällä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos