Talouden suunnassa on nyt tultu taitekohtaan – tasaantuuko vai notkahtaako kasvu? - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Talouden suunnassa on nyt tultu taitekohtaan – tasaantuuko vai notkahtaako kasvu?

2.1.2019 6:15

Palkansaajien kasvava ostovoima osuu hyvään saumaan.

Nimellisansiot nousevat valtiovarainministeriön talouskatsauksen mukaan ensi vuonna 2,7 prosenttia. Kun inflaation ennustetaan olevan 1,4 prosenttia, kasvavat reaalitulot 1,3 prosenttia.

Veronmaksajain keskusliitto on laskenut (AL 29.12.), että keskituloisen palkansaajan nettopalkan ostovoima paranee ensi vuonna 29 euroa kuukaudessa.

Yhtä vahvasti käteen jäävät tulot ovat kasvaneet kuluvalla vuosikymmenellä vain vuonna 2015.

Koko palkkasumman arvioidaan kasvavan ensi vuonna nelisen prosenttia.

Summa kasvaa palkankorotusten ja työllisyyden kasvun myötä.

Työttömyysluvat ovat kuluvan vuoden aikana kaunistuneet ilahduttavasti. Marraskuussa työttömyys laski suhteellisesti eniten Pirkanmaalla.

Koko maan osalta saavutettiin hallituksen asettama tavoitetaso eli työllisyysaste nousi 72 prosenttiin.

Ei siis hätää huomisesta?

Huominen näytti kansantalouden kannalta hyvältä vielä hetki sitten, ja moni poliitikko on odottanut, että eduskuntavaalien jälkeen uusi hallitus pääsee nauttimaan kasvun hedelmistä. Tilanne on muuttunut, vaikka työttömyysluvut ovat jatkaneet laskuaan.

On tultu taitekohtaan. Epävarmuutta on siitä, tasaantuuko vai notkahtaako talouskasvu.

Maailmantalouden kasvu on vaimentunut, ja se vaikuttaa suomalaisten tuotteiden vientinäkymiin heikentävästi. Kotimaassa investointiodotukset ovat vaimentuneet. Erityisesti talonrakennusalalla kuumin vaihe on ohitettu ja asuntotuotannossa palataan tavanomaiselle tasolle. Rakennusala on toiminut talouskasvun keskeisenä moottorina yhdessä viennin kanssa.

Kuluttajien mielestä Suomen kansantalouden näkymät ovat huonot. Luottamus on heikentynyt pitkin syksyä.

Kuluttajien mielestä nyt ei ole otollinen aika ottaa lainaa, vaan laittaa rahaa säästöön. Kotitaloudet toimivat, kuten liiallisesta lainataakasta varoittaneet talousoppineet ovat vaatineet.

Kuluttajat seisovat kiikkulaudalla, ja painopisteen siirto vaikuttaa koko kansantalouteen. Mikäli säästämisaste nousee, supistaa se kulutusta, hidastaen talouskasvua ja työllisyyttä.

Hiljattain päättyneen taantuman aikana yksityinen kulutus piti Suomen päätä pinnalla. Kuluttajien on hyvä varautua siihen, että kasvanutta ostovoimaa huudetaan taas apuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos