Valkeakosken kultakaivoksesta tuli kertaheitolla vaaliehdokkaiden poliittinen kultakaivos - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Valkeakosken kultakaivoksesta tuli kertaheitolla vaaliehdokkaiden poliittinen kultakaivos

Tältä näytti suunnitellulla kaivosalueella 5. joulukuuta Valkeakosken Kaapelinkulmassa.­

29.12.2018 6:00 | Päivitetty 29.12.2018 7:07

Kaivos neljän kilometrin päässä keskikokoista vähän pienemmän kaupungin keskustasta kuulostaa jo lähtökohtaisesti erikoiselta ilmiöltä.

Se ei kuitenkaan tee hankkeesta automaattisesti laitonta tai epäilyttävää.

Kysymys on ensisijaisesti siitä, voiko kaivos toimia haittaamatta ympäröivää luontoa ja pilaamatta esimerkiksi alueen pohjavesiä.

Valkeakoskella on havahduttu pohtimaan australialaisen Dragon Mining -yhtiön suunnitelmia kaivaa kultaa Kaapelinkulman alueella.

Hankkeesta on valitettu, ja prosessi on kesken oikeusistuimissa. Siitä huolimatta yhtiön kerrotaan nyt lupailevan sijoittajille, että Valkeakoskelta kaivettavissa oleva kulta kaivetaan sieltä pois ennen kuin Suomen viranomaiset ehtivät käsitellä valitukset loppuun.

Lupaukset löytyvät lehtitietojen (IL 27.12.) mukaan esitteestä, jonka kaivosyhtiö on julkaissut pyrkiessään listautumaan Hongkongin pörssiin. Se antaa vähemmän mairittelevan kuvan suomalaisen viranomaisjärjestelmän toimimisesta.

Tieto myös kannusti kaivoshanketta vastustavat paikalliset aktiivit nostamaan vanhat huolensa uudelleen esille.

Ei kulunut kuin muutama tunti Iltalehden alkujaan verkkosivuillaan joulupäivänä julkaisemasta jutusta, kun tapaus oli jo jokseenkin läpikotaisin politisoitu.

Vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö peräänkuulutti uudistuksia kaivoslakiin. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) torjui Niinistön puheita muistuttaen, ettei Suomessa ole vielä edes myönnetty ensimmäistäkään kaivoslupaa nykyisen, vuonna 2011 voimaan tulleen lain aikana.

Valkeakoskelainen kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.) oli asialla seuraavana. Hän jätti torstaina yhdessä kollegansa ja puoluetoverinsa Timo Heinosen kanssa Kaapelinkulman tapauksesta kirjallisen eduskuntakysymyksen Lintilän vastattavaksi.

Nyt olisi aika tarkastella viileän rauhallisesti, mitä Dragon Mining on varsinaisesti luvannut. Sen jälkeen on oikeusjärjestelmälle annettava rauha tutkia Valkeakosken hankkeesta tehdyt valitukset loppuun.

Sekin on hyvä muistaa, että kaavoitusmonopolinsa turvin Valkeakosken kaupunki olisi voinut estää kaivostoiminnan jo kauan sitten.

Tapauksen käsittely olisi selvästikin yksinkertaisempaa, jos eduskuntavaalit eivät sattuisi olemaan jo lähellä.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat