Digitaalisuuden mielettömät mahdollisuudet - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Digitaalisuuden ja tekoälyn mielettömät mahdollisuudet voivat olla sananmukaisesti mielettömiä

31.12.2018 6:00

Tupakoinnin vähentämiseksi on tehty jo paljon, ja lisää toimenpiteitä on luvassa. Koko ajan vähenevät valitukset siitä, että kielloilla puututaan itsemääräämisoikeuteen. Yhä harvempi julistaa, että jokaisella on oikeus vaarantaa oma terveytensä.

Tupakka on monessa mielessä helppo tapaus. Savuttelun kun on todistettu aiheuttavan haittaa ja vaaraa myös kanssaihmisille. Tupakoinnin rajoittaminen ei siis ole pelkästään "terveysterrorismia". Sillä on laajemmatkin kansanterveydelliset ja -taloudelliset vaikutukset.

Mutta miten pitäisi toimia muiden sairastuttavien elämäntapojen ja nautintoaineiden kanssa? Miksei alkoholismia hillitä palaamalla kieltolakiin? Voisiko liikalihavuutta ja siihen liittyviä tauteja vähentää määräämällä riskiryhmille pakkodieettejä tai -liikuntaa?

Kysymykset eivät ole uusia. Mutta ne tulevat ajankohtaisiksi aivan uudella tavalla, kun niihin yhdistetään digitalisaation ja tekoälyn mukanaan tuomat mahdollisuudet.

Tekniikka tekee mahdolliseksi koota käytännössä jokaisesta kansalaisesta mielettömät määrät dataa. Yhdistelemällä tiedot kunkin ostoksista, käyntikohteista ja valveillaolon kellonajoista voidaan hyvin pitkälle arvioida myös seurattavaa yksilöä uhkaavat sairaudet.

Lisää mahdollisuuksia kertyy, kun lisätään tähän luotto- ja tilitiedot, osoiterekisterit, opintojen tiedot ja etenkin kunkin nettikäyttäytyminen.

Ja koska sairauksien hoitoon kuluu valtavat määrät verovaroja, voidaan puuttumista perustella yhteisellä hyvällä. Jos "ongelmayksilöt" eivät pysty itse puuttumaan omiin tapoihinsa eivätkä etenkään kustantamaan hoitojaan, niin jonkun muunhan se on tehtävä?

Käyttämällä digitaalista dataa ja tekoälyä yhteiskunta astuisi samalle polulle kaupallisen maailman kanssa. Sehän pyrkii jo seuraamaan tekemisiämme voidakseen markkinoida uutta kulutettavaa jokaiselle kohdennetusti.

Eikä inhimillistä "isoveli valvoo" -yhteiskuntaa ole luotavissa. Se johtaisi väkisin siihen, että osa meistä putoaa toivottomaan marginaaliin.

Silloin on vain yhden askeleen takana se, että "ongelmayksilöitä" aletaan tavalla tai toisella poistaa näkyvistä tai jopa eliminoida. Sellaiset tulevaisuudenkuvat ovat suorastaan pelottavia.

Meille on kehitetty tietosuojan käsite estämään bisneksen liian härskejä hyväksikäyttöyrityksiä. On ikävää, jos tietosuojan nimissä pitää ryhtyä valvomaan yksilön oikeuksia yhteiskuntaa vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos