Pääkirjoitus: Kevään vaaleissa voi tulla uusi jytky - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Kevään vaaleissa voi tulla uusi jytky – kenttä on pedattu sille, eikä sdp vedä kaikkia protestiääniä

8.12.2018 6:00

Tutkimuslaitokset suoltavat puoluekannatusmittauksia muutaman viikon välein, ja viesti on suurin piirtein sama. Sdp on tuoreimmasta pudotuksestaan huolimatta suurin ja kokoomus hyvänä kakkosena. Siltä pohjalta rakennetaan Suomeen seuraava hallitus ensi kevään vaalien jälkeen.

Yhdestä asiasta mittauksia analysoitaessa ei kuitenkaan ole puhuttu. Perussuomalaisten suosio on laahannut pitkän aikaa 8–9 prosentin tuntumassa, mutta on hyvin todennäköistä, että puolueen kannatus on äänestystilanteessa suurempi.

Tätä voi perustella puolueen aiemmissa vaaleissa tekemillä jytkyillä, joita kannatustutkimukset tai tiedotusvälineet eivät pystyneet ennakoimaan. Sama ilmiö toistui Yhdysvalloissa, kun Donald Trump nousi 2016 presidentiksi asti vastoin ennusteita.

Perussuomalaisten piilevän kannatuksen realisoituminen eduskuntavaaleissa riippuu monesta asiasta. Eniten vaikuttaa se, mitä asioita Jussi Halla-ahon puolue lähtee painottamaan vaalityössä.

Pelkkä maahanmuuttovastaisuudella ratsastaminen tuskin riittää. Yhtä tärkeää on, kuinka vetovoimaisia ehdokkaita puolue saa vaaleihin jalkeille. Vaikka valtakunnallinen kannatus olisikin ennusteita suurempaa, vaalivoitto voi uuvahtaa, jos tarjolla maakunnissa on vain uusia teuvohakkaraisia.

Vaalituloksen arvaamattomuutta lisää se, että monen konkariedustajan jättäessä paikkansa vapaita ääniä on tarjolla tuhatmäärin ympäri maata.

Kenttä on pedattu protestille. Nykyinen hallitus on hyvin epäsuosittu, eivätkä kaikki protestiäänet ajaudu automaattisesti pääoppositiopuolue sdp:lle. Vihreät toki toipuu puheenjohtajaongelmastaan, mutta siniset on joka tapauksessa pois pelistä eikä muista pienpuolueista ole sekoittamaan pakkaa merkittävästi.

Vaaleihin on vielä yli neljä kuukautta aikaa, mutta yksi tänä syksynä uutisissa toistunut yksityiskohta voi kääntää äänestäjiä vanhoista puolueista perussuomalaisten suuntaan odottamattoman paljon.

Tiedotusvälineissä on yhä useammin uutisoitu, että ryöstöstä, murtovarkaudesta, surmasta, raiskauksesta tai lasten hyväksikäytöstä epäilty on ulkomaalaistaustainen.

Näitä tilaisuuksia perussuomalaiset eivät jätä hyödyntämättä. Kun Oulussa paljastui taannoin lapseen kohdistunut rikossarja, Halla-aho oli heti vaatimassa kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?