Aamulehden pääkirjoitus: Pakollinen hulevesimaksu harmittaa - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Pakollinen hulevesimaksu harmittaa – Moni kokee, että kyseessä on laskuksi naamioitu lisävero

Rankkasateiden sattuessa Tampereen Hatanpään valtatiellä tulvii usein, sillä sadevesiviemärit eivät vedä tarpeeksi hyvin.

4.12.2018 6:00

Omakotitalossa Tampereen Hervannassa asuva eläkeläisrouva lähetti Aamulehteen sähköpostia. Hän harmitteli kaupungin perimää uutta hulevesimaksua.

Eläkeläisen kukkarossa kuudenkympin vuotuinen maksu on iso menoerä, varsinkin, kun sen perustelut ontuvat. Rouva kirjoitti, että hän maksaa yleensä veronsa mielellään, mutta nyt suututti.

Näin siksi, että kirjoittajan perhe on jo vuosia sitten rakentanut taloonsa omalla kustannuksellaan salaojat, sadevesien kokoojakaivon ja imeytyskentän. Kaikki sadevedet ja pihan kasteluvedet imeytyvät maastoon, eikä pisaraakaan päädy kaupungin sadevesiviemäreihin ja puhdistamolle.

Tyhjästä maksettu hulevesimaksu tuntuu lisäverolta, jolla kaupunki kartuttaa tyhjää kassaansa.

Maksu on maksettava, vaikka kaupungin hulevesijärjestelmä ei toimisikaan.

Monen omakotitalon tonttia kiertävät vain vetämättömät avo-ojat, jotka tulviessaan sylkevät myös naapureiden ja kaupungin vedet omalle nurmikolle.

Rankkasateiden jälkeen Tampereen kadut tulvivat. Esimerkiksi Hatanpään valtatien ja Lokomonkadun risteyksessä valtaisat vesilammikot ovat tuttu näky. Tulvaristeyksessä on liian pienet putket, eikä aikataulua niiden uusimiselle ole tiedossa.

Viemäriremontteihin on nyt lupa odottaa vauhtia, sillä kaupunki kerää hulevesimaksulla 5,6 miljoonaa euroa vuosittain. Kaupungin mukaan maksua kerätään yhtä paljon, kuin hulevesistä koituu sille kustannuksia.

Tähän asti hulevesien hallintaa Tampereella on rahoitettu osittain kuntalaisten maksamalla jätevesimaksulla ja osittain kaupungin kassasta muilla verovaroilla.

Hulevesimaksua vastaan on turha pullikoida, vaikka sen kokisi epäoikeudenmukaiseksi. Kyseessä on lakiin perustuva julkisoikeudellinen maksu, kuten kiinteistövero.

Maksun periminen on ollut mahdollista vuoden 2014 syyskuusta asti, jolloin maankäyttö- ja rakennuslain sekä vesihuoltolain muutokset astuivat voimaan.

Maksua voi pitää eriarvoistavana siksi, että sitä ei peritä haja-asutusalueella asuvilta eikä se ole edes käytössä kaikissa kunnissa.

Myös maksun suuruus vaihtelee kunnittain. Tampereella hulevesimaksu on pientalolle keskimäärin 74 euroa, kun Nokialla omakotiasuja pääsee 49 eurolla ja Ylöjärvellä sekä Lempäälässä 30 eurolla vuodessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut