Yhdysvaltojen politiikkaa hidastuu muttei tylsisty - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Yhdysvaltojen politiikkaa hidastuu muttei tylsisty – nyt testataan Trumpin hermot

Alexandria Ocasio-Cortez on nyt kaikkien aikojen nuorin naiskansanedustaja Yhdysvalloissa. Hän äänesti New Yorkin Bronxissa.

7.11.2018 20:00

Yhdysvalloissa on seuraavan kahden vuoden ajan vaikea saada mitään merkittävää lakia läpi.

Se johtuu siitä, että tiistain välivaaleissa demokraattinen puolue keräsi enemmistön edustajainhuoneen eli kongressin alahuoneen paikoista mutta republikaanit säilyttivät enemmistönsä senaatissa.

Presidenttinä toimii edelleen republikaani Donald Trump, joka käyttäytyi näissä vaaleissa kuin ehdokas vaikkei sitä ollutkaan.

Seuraava kysymys onkin perinteinen: hyvä vai huono uutinen?

Onhan se toki huonoa, että hallinto hankaloituu ja lainsäädäntö hidastuu. Mutta hyvää on se, ettei lähivuosina ainakaan ajeta läpi tukuittain huonoja lakeja.

Muuri Yhdysvaltain eteläiselle, Meksikon vastaiselle rajalle rakentuu edelleen vain Trumpin harhaanjohtavissa puheissa.

Mutta kun Yhdysvaltain poliittinen järjestelmä on mitä on, voi edessä olla yllätyksiä.

Trumpin on turvauduttava niin sanottuihin presidentin asetuksiin (executive orders) saadakseen hankkeitaan läpi. Niin on joutunut toimimaan moni muukin Yhdysvaltojen presidentti tilanteessa, jossa sama puolue ei hallitse kaikkia vallan tärkeitä keskuksia yhtä aikaa. Mutta Trumpin kohdalla sopii pelätä, että hän yrittää venyttää sääntöjen rajoja.

Valkoisen talon tämänhetkisen asukin vallankäyttö on näet tähänkin asti perustunut vääriin väitteisiin ja julkisuudessa annettuihin yhtäkkisiin määräyksiin.

Malliesimerkki tästä on, kun Trump kertoi kameroiden edessä tuosta vain, että maan asevoimat voi lähettää 15 000 sotilasta etelärajalle estämään Hondurasista lähteneiden siirtolaisten pääsyn Yhdysvaltoihin. Puolustushallinto oli siihen mennessä valmistautunut noin 5 000 sotilaan lähettämiseen.

Hallinto tuskin edelleenkään nousee vastustamaan presidentin poukkoilevia komentoja. Se mieluummin yrittää keksiä keinot tehdä vaikka laittomistakin hankkeista laillisia. Tai se tekee kaikkensa todistaakseen Trumpin toistuvat epätotuudet faktoiksi.

Vanha hankaluuksiin joutuneen valtionjohtajan viisaushan on, että kun kotona ovat asiat sekaisin, pitää järjestää härdelli ulkomailla.

Trump on jo aiheuttanut Yhdysvaltojen eurooppalaisille liittolaisille ylimääräistä verenpainetta sekä kauppapoliittisesti Euroopan unionin kautta että turvallisuuspoliittisesti Naton kautta.

Jos hän nyt kiihdyttää kierroksia uudestaan Atlantin yli, se voi heijastua vähintään tunnelmiin ensi kevään EU-parlamenttivaaleissa. Tosin on yhtä mahdollista, että trumpilaisuus tuolloin vahvistaa perinteisiä poliittisia voimia kuin että se vahvistaa nousevia populistisia ääriliikkeitä.

Välivaalit 2018 eivät mullistaneet Yhdysvaltoja poliittisesti. Niiden merkitys on kuitenkin suuri tasa-arvon ja moninaisuuden näkökulmasta.

Lainsäätäjiksi valittiin noin sata naista, lisää afroamerikkalaisia ja useita muslimeja sekä muita amerikkalaisesta politiikan valtavirrasta etnisesti poikkeavia poliitikkoja. Vaalien symbolikasvoiksi nousivat edustajainhuoneeseen valittu 29 vuotta juuri täyttänyt newyorkilainen Alexandria Ocasio-Cortez ja Coloradossa kuvernööriksi äänestetty avoimesti homoseksuaali Jared Polis.

Politiikka ehkä hankaloituu Yhdysvalloissa, mutta tylsäksi se ei ainakaan muutu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos