Risukasassa melkeinpä häikäisee – Pirkanmaan työllisyys paranee hyvää tahtia - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Risukasassa melkeinpä häikäisee – Pirkanmaan työllisyys paranee hyvää tahtia

Syyskuun luvut näyttivät iloisia tietoja Pirkanmaan työttömyyden vähentymisestä.

25.10.2018 20:00

Risukasassa on niin kirkasta, että suorastaan häikäisee. Pirkanmaan ely-keskuksen tuore tilannekatsaus kertoo erittäin valoisia uutisia Pirkanmaan työttömyystilanteesta.

Syyskuussa maakunnassamme oli noin 20 500 työtöntä työnhakijaa. Määrä oli liki 7 000 pienempi kuin vuosi sitten samaan aikaan – siis neljänneksen vähemmän.

Ely-keskuksen mukaan työttömien työnhakijoiden määrän lasku oli Pirkanmaalla valtakunnallisesti kärkitasoa.

Erityisen hyvin työttömyys oli laskenut Ikaalisissa, Juupajoella, Kangasalla, Kihniössä, Parkanossa, Punkalaitumella, Sastamalassa ja Vesilahdella, joissa kaikissa työttömyys laski ainakin 30 prosenttia.

Koko maakunnan työttömyysaste oli syyskuussa 8,4 prosenttia. Koko Suomen työttömyysaste on 8,8 prosenttia.

Eroja kuntien sisällä on paljon: Lempäälässä, Punkalaitumella ja Vesilahdella työttömyysprosentti on 5,5; Tampereella 10,3. Tampereella työttömyys laski 24 prosenttia vuoden takaisesta.

Syyskuun loppuun mennessä tänä vuonna on ollut enemmän uusia avoimia työpaikkoja kuin viimeiseen 12 vuoteen. Työttömiä oli Pirkanmaalla jo vähemmän kuin syyskuussa 2006. Tilanne näyttää siis erittäin lupaavalta.

Torstaina, kuin muistutuksena kovista yt-vuosista, Nokia ilmoitti 700 miljoonan euron vuotuisesta säästöohjelmasta.

Yhtiöllä on Tampereella noin 600 työntekijää. Vielä ei tarkemmin tiedetä, miten säästöt vaikuttavat heihin.

Risukasassa on tietysti yhä muitakin ratkottavia ongelmia. Pitkäaikaistyöttömyys ja rakennetyöttömyys ovat iloisesti laskusuunnassa, mutta Pirkanmaalla oli syyskuussa yhä yli 6 100 yli vuoden työttömänä ollutta. Työttömyys koskettaa edelleen eniten keskiasteen koulutuksen saaneita.

Tampereella rakennetyöttömyys koettelee 65 prosenttia työttömistä, eli se on vajaan 7 800 ihmisen ongelma. Vapaat työntekijät ja vapaat työpaikat eivät kohtaa.

Pirkanmaalla on myös noin 15 500 sellaista ihmistä, jotka ovat TE-hallinnon erilaisten "toimenpiteiden" piirissä. Heidän suhteellinen osuutensa on ely-keskuksen mukaan kasvussa.

Omaehtoisen opiskelun suosio oli kasvanut viime vuodesta, samoin loikkauksen oli ottanut kuntouttavassa työtoiminnassa olevien ihmisten määrä. Siinä kasvua oli 58 prosenttia, ja syyskuussa kuntouttavassa työtoiminnassa oli yli 5 500 ihmistä. Myönteistä tietysti on, jos palveluita ja koulutusta on tarjolla.

Tärkeää olisi saada oikeita työpaikkoja. Samaan aikaan ei pidä unohtaa, että vaikeimmin työllistyvien kohdalla työttömyys johtuu monimutkaisesta vyyhdistä inhimillisiä ongelmia, joista työn puute voi itse asiassa olla se pienin.

Pirkanmaalla on aiheuttanut närää paikallisen työllisyyskokeilun loppuminen sote- ja maakuntauudistuksen alta. Siinä keskityttiin pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyyteen; ihmisiin, jotka saavat vain peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea.

Kokeilussa kunnat ottivat väliaikaisesti hoitaakseen TE-toimiston tehtäviä. Kunnat pitäisivät nyt mielellään kiinni omista vaikutusmahdollisuuksistaan, sillä työttömyys on niille kustannus.

Tulossa on uusi pilotti, mutta etenkin vaikeimmin työllistettävien kannalta olennaista ja tärkeää on jatkuvuus. Parantunut taloustilanne ei riitä työllistämään kaikkia, ja parhaiten osaa työttömistä autetaan mahdollisimman lähellä ja tarvittaessa vaikka kädestä pitäen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos