Pääkirjoitus: Pormestarilta edellytetään nyt erityistä vastuuta - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampere varautuu jo koronaepidemian toiseen aaltoon – Pormestarilta edellytetään nyt erityistä vastuuta

Pormestari Lauri Lylyn erityisvaltuudet saivat jatkoa Tampereella.

3.6.2020 6:00

Tampereen kaupunginhallitus päätti maanantaina jatkaa häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtosäännön käyttöä 10. elokuuta asti koronavirusepidemian takia.

Päätös oli ymmärrettävä, mutta joku voi pitää sitä myös hieman yllättävänä.

Koronavirusepidemia on tällä hetkellä Tampereella erittäin rauhallisessa vaiheessa. Uusia todettuja tautitapauksia on viime viikkoina ollut hyvin vähän, useimpina päivinä ei lainkaan. Näin siitä huolimatta, että koronavirustestejä on tehty 100–350 päivässä. Sairaalahoidossa on ollut vain yksittäisiä potilaita koronaviruksen takia.

Samaan aikaan erilaisia koronavirusepidemiaan liittyviä rajoituksia on koko maassa lievennetty tai poistettu. Esimerkiksi ravintolat saavat taas olla auki tietyin rajoituksin. Maanantaina Tampereellakin terassit täyttyivät ihmisistä.

Johtosäännön käytön jatkaminen kertoo, että Tampereen kaupunki pitää epidemian toisen aallon ja tartuntatapausten moninkertaistumisen riskiä korkeana. Asiantuntijoiden mukaan onkin hyvin mahdollista, että epidemia voimistuu viimeistään syksyllä.

Nyt kun yhteiskuntaa on avattu, epidemiatilanne voi muuttua äkisti. Silloin tarvitaan nopeaa päätöksentekoa, vaikka kaupungin päätöselimet ovat kesätauolla. Häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtosäännön käytön jatkaminen mahdollistaa pikaisen reagoinnin.

Pormestari Lauri Lylyn (sd.) valta on kasvanut merkittävästi sen jälkeen, kun johtosääntö otettiin käyttöön maaliskuun puolivälissä.

Pormestari on voinut tehdä nopeasti häiriötilanteiden johtoryhmässä päätöksiä, jotka normaalisti käsiteltäisiin kaupungin toimielimissä. Poikkeustilanteessa niiden kokoontumista ei välttämättä ehditä odottaa. Pormestarin tekemät päätökset menevät sitten aikanaan asianomaiseen päätöselimeen, joka katsoo, oliko päätös oikea. Pormestari esimerkiksi vapautti johtosäännön nojalla päivähoitomaksusta ne perheet, jotka hoitavat lapsensa nyt kotona.

Tilapäisesti kasvanut valta edellyttää pormestari Lylyltä erityistä vastuuta. Hyvän hallinnon toteutumisesta on pidettävä huolta aina, mutta tällä hetkellä vaatimus on erityinen. Epäilyäkään ei saa olla siitä, että häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtosääntöä käytettäisiin Tampereella väärin. Toistaiseksi tällaisesta ei ole merkkejä.

Ihannetilanteessa epidemiatilanne on elokuussa sellainen, että johtosäännön käyttöä ei tarvitse edelleen jatkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut