Pääkirjoitus: Tammerfest, Teatterikesä ja viimeksi Blockfest peruutettiin tältä kesältä, toivottavasti ensi kesänä tilanne on parempi. - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Pandemia on paha painajainen festivaaleille

Pääkirjoitus: Tammerfest, Teatterikesä ja viimeksi Blockfest peruutettiin tältä kesältä, toivottavasti ensi kesänä tilanne on parempi.

18.7.2020 7:00

Tapahtumajärjestäjille on vaikea kuvitella pahempaa painajaista kuin Covid-19-koronaviruspandemia. Tampereen pääfestivaalit Tammerfest, Teatterikesä ja viimeksi keskiviikkona Blockfest on nyt kaikki tältä kesältä peruttu. Peruutuksista aiheutuu isot tappiot paitsi festivaalien järjestäjille myös Tampereen palvelualan yrittäjille.

Isojen festivaalien perumisille ei kuitenkaan tässä tilanteessa ollut vaihtoehtoja.

Isoihin yleisötapahtumiin liittyy tällä hetkellä vaara, että niistä tulee viruslinkoja. Isot festivaalit olisivat vetäneet yleisöä Tampereelle joka puolelta Suomea ja pandemiaa hillitsevän sosiaalisen etäisyyden ylläpito olisi ollut lähes mahdotonta. Siksi festivaalien perumiset olivat oikea ratkaisu.

Pandemiatilanne Suomessa on toistaiseksi rauhallinen. Suurten yleisötapahtumien siirto ensi kesälle lisää mahdollisuuksia sille, että tilanne myös jatkuu rauhallisena.

Tapahtumajärjestäjien painajaista syventää se, että koko alan tulevaisuus on nyt täysin sumun peitossa.

Tällä hetkellä voi vain toivoa, että lääketeollisuus saa kehitettyä mahdollisimman nopeasti toimivan rokotteen Covid-19-virusta vastaan. Kun toimiva rokote saadaan kehitettyä, se on vasta ensimmäinen askel pandemian todellisessa nujertamisessa.

Rokotteen kehittämisen jälkeen pitää ratkaista, missä järjestyksessä rokotetta tuotetaan ja jaetaan eri puolille maailmaa ja miten rokotteiden anto eri maissa toteutetaan. Tämä on valtava diplomaattinen ja logistinen urakka.

Painajaista ei helpota se, että Yhdysvalloissa pandemia on riistäytynyt käsistä ja samaan aikaan maa on lähtenyt ovet paukkuen Maailman terveysjärjestö WHO:sta. Ikävää esimakua tulevasta saattoi antaa myös Yhdysvaltain liike ostaa lääkevarastot tyhjiksi remdesivir-lääkkeestä. Sen on todettu lyhentävän koronaviruspotilaiden tarvitseman sairaalahoidon kestoa.

Kun toimiva rokote saadaan kehitettyä, sen saamisessa Suomen kaltaiseen pieneen maahan saattaa siis kulua aikaa odotettua kauemmin.

Mitä tapahtumajärjestäjät voivat tässä tilanteessa tehdä, kun tämän kesän festivaalit on peruttu? Yrittämiseen kuuluu aina riski ja tulevaisuus on yrittäjälle täynnä yllätyksiä. Toivoa ei kuitenkaan kannata menettää.

Oppia voi ottaa presidentti Mauno Koiviston maksiimista: "Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin."

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?