Yhtään homekoulua ei ole enää vara rakentaa - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Yhtään homekoulua ei ole enää vara rakentaa

Sisäilmaongelmaisia kouluja puretaan ympäri Suomen. Nyt on varmistettava, että uudet kestävät aikaa eivätkä vaaranna terveyttä.

9.9.2019 6:00

Viime keväänä erään tamperelaisen koululuokan oppilaiden vanhemmille lähetettiin Helmi-viesti, jossa muistutettiin koulutarvikkeiden huolellisesta säilytyksestä. Ekaluokkalaisille oli jaettu lyijykynät ja pyyhekumit, mutta ylimääräisiä ei enää ollut antaa hukkuneiden tilalle.

Raha on siis tiukassa Tampereen kouluissa. Lyijykynien ja pyyhekumien kustannukset ovat kuitenkin pientä verrattuna koulujen tilakustannuksiin ja investointitarpeisiin.

Tampereella perusopetusta annetaan noin 50 koulutalossa. Remonttitarpeita – joista merkittävä osa johtuu sisäilmaongelmista – on ollut kymmenissä rakennuksissa. Tänä vuonna yhteensä noin 1 700 peruskoululaista ja esikoululaista aloitti kouluvuoden väistötiloissa sisäilmaongelmia ja korjauksia paossa (AL 13.8.2019). Se on lähes kymmenen prosenttia koululaisista. Esimerkiksi Etelä-Hervannan koululaisia on väistössä Konetalossa yli 800.

Kaupunki maksaa ensi talvena vuokraa väistötiloista noin 350 000 euroa kuukaudessa (AL 2.9.2019) – yhteensä siis miljoonia euroja vuodessa. Nämä ovat vain väistötilojen vuokrakustannukset. Huomattavasti isommista summista puhutaan, kun ynnätään käynnissä olevien ja tulevien kouluremonttien ja uudisrakentamisen kustannukset. Pitkällä aikavälillä puhutaan yli satojen miljoonien eurojen investoinneista.

Koulujen sisäilmaongelmat ovat kansallinen häpeäpilkku. Miljoonilla euroilla tai markoilla rakennettuja koulurakennuksia pannaan surutta matalaksi uusien tieltä vakavien sisäilmaongelmien takia ympäri Suomen.

Yksi esimerkki on jo mainittu Etelä-Hervanta, jonka 1980-luvulla rakennettu koulu odottaa nyt purkamista. Koulussa oli todettu laajasti kastuneiden rakenteiden aiheuttama sisäilmaongelma, joka aiheutti jopa sadalle oppilaalle ja kymmenille henkilökuntaan kuuluville oireita kuten päänsärkyä, pitkittynyttä flunssaa, silmien kutinaa ja poskiontelontulehduksia.

Väistötilasta eli Konetalosta kaupunki maksaa vuokraa Suomen yliopistokiinteistöille 116 400 euroa kuussa. Etelä-Hervannan uuden koulu-, päiväkoti- ja hammashoitolarakennuksen kustannusarvio on yli 30 miljoonaa euroa.

Peruskoulu on peruspalvelu. Tavoitteena pitää olla terve oppimisympäristö jokaiselle koululaiselle. Vanhoja rakennuksia ei enää voi rakentaa uudelleen, mutta uusia tehtäessä on kaikin keinoin huolehdittava, että ne kestävät aikaa eivätkä vaaranna käyttäjien terveyttä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: