Tampereen pitäisi hakea osaamista yhtiöihinsä politiikan ulkopuolelta - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampereen pitäisi hakea osaamista yhtiöidensä hallituksiin myös politiikan ulkopuolelta

Tampereen kaupungin sisäisen tarkastuksen raportti suosittelee isoja muutoksia hallitusjäsenten nimeämiseen.

28.2.2020 6:00

Tampereen kaupunki sai kovasanaisen ripityksen konserniyhtiöiden hallitusnimityksistä. Sisäisen tarkastuksen arviointiraportti löysi huomautettavaa tavasta, jolla kaupunginhallituksen konsernijaosto on esittänyt jäseniä. hallituksiin.

Raportin mukaan useiden merkittävien konserniyhtiöiden hallitusten jäseninä on toiminut henkilöitä yhtäjaksoisesti merkittävästi yli kahdeksan vuoden ajan, "mikä ei edistä hallituksen uusiutumista, riippumattomuutta ja objektiivisuutta".

Näitä yhtiöitä ovat Finnpark oy, Tampereen Sähkölaitos oy, Tammervoima oy, Tavase oy ja Vilusen Rinne oy.

Raportti oli konsernijaoston käsiteltävänä 18. helmikuuta ja se merkittiin tiedoksi.

Erityisen ongelmallisina raportti pitää tarkastuslautakunnan jäsenten pitkäaikaisia hallitusjäsenyyksiä Tampereen Sähkölaitos oy:n, Tavase oy:n, Tampereen Palvelukiinteistöt oy:n sekä Tampereen seudun keskuspuhdistamo oy:n hallituksissa.

Tarkastuslautakunta valmistelee ja päättää muun muassa kaupunkikonsernin arvioinnin painopistealueista, linjauksista ja toteutuksesta. Miten objektiivisesti voi toimia lautakunnan jäsen, jos hän istuu myös arvioitavan yhtiön hallituksessa?

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Peter Löfberg (r.) on Sähkölaitoksen, keskuspuhdistamon ja tekopohjavesiyhtiö Tavasen hallitusten puheenjohtaja. Lautakunnan varapuheenjohtaja Esa Kanerva (sd.) on Tampereen Veden johtokunnan puheenjohtaja ja Palvelukiinteistöjen hallituksen jäsen.

Raportti suosittelee isoja muutoksia hallitusjäsenten nimeämiseen. Enää ei vetele, että hallitukset kootaan pelkistä kuntapoliitikoista ikuisella nautintaoikeudella. Omistajaohjauksen pitää kartoittaa ehdokkaat myös ulkopuolisista asiantuntijoista ja hallitusammattilaisista.

Lisäksi raportti neuvoo ottamaan huomioon sukupuolten tasa-arvon ja sen, että samassa hallituksessa ei ilman "erityisiä perusteita" tulisi toimia yhtäjaksoisesti yli kahdeksan vuoden ajan.

Valtuusto hyväksyi viime joulukuussa konserniohjeen, jossa jäsenvalintoja ohjeistetaan. Tämän pitää vielä muuttua käytännöksi, eikä "merkitään tiedoksi" riitä.

Konsernijaosto voisi halutessaan aloittaa muutokset kokouksissaan 10.3. ja 7.4. Jaosto nimeää tuolloin jäseniä tytäryhtiöiden ja osakkuusyhtiöiden hallituksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos