Urheilunkin pitää kantaa vastuunsa ilmastotalkoista – ongelmiin on olemassa ratkaisu - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Urheilunkin pitää kantaa vastuunsa ilmastotalkoista – ongelmiin on olemassa ratkaisu

Vuosi 2020 on urheilun seuraajien juhlaa. Olympialaiset, jalkapallon EM-kisat ja monet muut tapahtumat testaavat kotisohvien kunnon.

16.2.2020 6:00

Aamulehti

Vuosi 2020 on urheilufaneille aktiivista aikaa.

Järjestyksessään 32. kesäolympialaiset kruunaavat Tokiossa kesän, joka aloitetaan jalkapallon EM-kisoilla. Jos ei malta odottaa kesään asti, tarjolla ovat esimerkiksi torstaina alkaneet ampumahiihdon MM-kisat.

Urheilun seuraajien olisi syytä valmistautua ajattelemaan.

Ei ole vaikeaa ennustaa, että 12 kaupungissa järjestettävien jalkapallokisojen tai viimeistään yli 11 000 urheilijaa liikuttavien olympialaisten aikaan keskusteluun nousevat myös urheilun ympäristövaikutukset.

Urheilua seuraavat ovat perinteisesti halunneet pitää kaiken ulkopuolisen poissa urheilusta. Kun urheilua kulutetaan, halutaan uppoutua tunteisiin ja suorituksiin, jotka vievät pois arjesta, stressistä ja huolista. Politiikka kuuluu kiinteästi urheiluun, mutta sen sallitaan tapahtuvan vain hähmäisesti kulisseissa. Poissa silmistä, poissa mielistä.

Tästä syystä amerikkalaisen jalkapallon NFL:n fanit, pääosin valkoiset yhdysvaltalaismiehet, raivostuivat presidentti Donald Trumpin tuella, kun pelinrakentaja Colin Kaepernick polvistui syksyllä 2016 kansallislaulun ajaksi. Kaepernick halusi teollaan protestoida mustien kokemaa poliisiväkivaltaa vastaan.

Olisi syytä tiedostaa, ettei tällainen sisäänpäin kääntyminen enää käy edes urheilussa. Ilmastonmuutos ja sen seuraukset ovat tieteellisesti todettuja faktoja. Myös tasa-arvon ja ihmisoikeuksien eteen on vielä huomattavan paljon töitä tehtävänä. Urheilun on tiedostettava roolinsa ja kannettava vastuunsa, kuten muidenkin yhteiskunnan osa-alueiden.

Aamulehti kertoi 7. helmikuuta, kuinka esimerkiksi Tappara ja HJK ovat jo käärineet hihansa ilmastotalkoissa.

Kun jalkapallon EM-kisoissa joukkueet, fanit ja muu koneisto liikkuvat kuukauden ajan 12 Euroopan kaupungin välillä, se luo päästöjä.

EM-kisat on jaettu, koska mittelöt ovat kasvaneet niin isoiksi, ettei yksikään eurooppalaiskaupunki pysty yksin niitä järjestämään. Tähän hulluuteen ovat valmiita vain eräät maat. Siksi ne ovatkin keränneet itselleen viime aikoina lukuisia suurtapahtumia.

Urheilun arvokisat pitäisi palauttaa järjellisiin mittakaavoihin. Silloin hiilijalanjälki pysyisi kohtuullisena ja useammat maat kiinnostuisivat kisojen järjestämisestä. Tämä on mahdollista ilman, että kisojen arvovalta kärsii, pikemminkin päinvastoin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: