Tarpeeksi hyvä ei ole muiden armoilla, näyttää monelle tuntematon tamperelaisyritys - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tarpeeksi hyvä ei ole muiden armoilla, näyttää monelle tuntematon tamperelaisyritys

Tamperelainen Modulightin esimerkki kertoo, miten kova osaamisen taso kasvattaa panssaria muutoksia vastaan.

9.10.2020 6:00

Kovin monelle pirkanmaalaiselle ei hervantalainen Modulight oy ole välttämättä tuttu entuudestaan. Ei ihme, sillä yhtiön tuotteisiin ei arjessa törmää. Kyseessä on kuitenkin yritys, joka aikoo investoida 23 miljoonaa tuotantonsa laajentamiseen juuri Hervannassa.

Viimevuotiseen liikevaihtoon nähden investointi on lähes kolminkertainen, valtava siis. Yritys on investoinut kaikki tuottonsa kasvuun. Viime vuonna liikevoittoprosentti oli 41.

Modulight onnistui tekemään 2018 ison sopimuksen yhdysvaltalaisen piilolinssejä, silmälääkkeitä ja terveysteknologiaa valmistava Bausch + Lombin kanssa. Se oli päänavaus, jonka seurauksena markkinat aukesivat kunnolla yhtiön lasereille ja pilvipohjaisille hoitolaitteille. Samana vuonna yritys sai Aamulehden ja Tampereen Teknillisen Seuran jakaman Teknologiayrittäjyyspalkinnon.

Nyt tuotannosta peräti 98 prosenttia menee vientiin.

Modulightin menestys ei riipu perinteisistä kustannuspaineista – kallistuuko tavaroiden kuljetus liikaa, kun hallitus hinaa polttoaineverotusta tai uhkaako Venäjän raakapuun vientikielto nostaa kotimaisia kantohintoja.

Onnistuneen strategian ansiosta yritys pystyy nyt hakemaan yli 20:ta työntekijää. Ainakin keväällä yritys oli vielä immuuni markkinahäiriölle nimeltä koronavirus, sillä huhtikuu oli yrityksen kiireisin kuukausi.

Samaan aikaan Tampereen Myllypurossa Sandvikin työntekijät ja johto neuvottelevat työaikojen liukumista. Tarkoitus on varautua koronaan niin, etteivät eri työvuorot kohtaisi ja bussikuljetukset olisi umpitäynnä.

Ihan paikallisen sopimisen malliesimerkiksi tästä ei ole. Neuvotteluissa päädyttiin työntekijöiden tiistaiseen lakkoon. Tuotannolle lakko oli sinänsä merkityksetön, mutta samalla ikävän tunkkainen muistutus ajasta, johon ei enää olisi varaa palata. Kyseessä on kuitenkin yritys, joka maksoi Tampereelle eniten yhteisöveroa vuonna 2018 eli 30 miljoonaa.

Toiseksi eniten eli reilut 13 miljoonaa maksoi UPM Raflatac, joka ilmoitti sadan työntekijän vähennystarpeesta Euroopassa. Perusteena oli koronan markkinavaikutus. Suomessa uhattuna on 65 työpaikkaa. Yhtiöllä on 350 ihmistä töissä Tampereella.

Modulightin kaltaisia uusia vastuunkantajia tarvitaan. Esimerkissä ilahduttavaa on se, että tarpeeksi kova osaamisen taso kasvattaa panssaria toimintaympäristön muutoksia vastaan, olivat ne sitten ohimeneviä tai rakenteellisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: