Tampereen vetovoima on maan huippua - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampereen vetovoima on maan huippua

Tampere on tänä vuonna houkutellut enemmän muuttajia muista kunnista kuin yksikään muu paikkakunta koko Suomessa.

29.10. 6:00

Tuore tilasto kuntien välisestä nettomuutosta on mielenkiintoista luettavaa. Tampere on kerännyt tänä vuonna ylivoimaisesti eniten muuttajia koko maassa (AL 29.10.). Niin pääkaupunkiseudun kaupungit kuin kaikki muutkin suuret kaupungit jäävät kauas taakse.

Tampereen väkiluku kasvoi Tilastokeskuksen tuoreen ennakkotilaston mukaan tammi–syyskuun aikana 1939 kuntien välisellä muuttajalla. Listan toinen eli Vantaa houkutteli 1110 muuttajaa. Espoossa luku putosi reilusti miinukselle. Helsinkikin häviää Tampereelle.

Koronapandemia ei ole siis vähentänyt Tampereen vetovoimaa. Päinvastoin. Tampere on kasvanut nyt jopa enemmän kuin edellisenä vuonna. Ylipäätään koko Pirkanmaa on ollut tänä vuonna kiinnostava asuinpaikka. Pirkanmaa sai maakuntien välisessä muutossa muuttovoittoa yhteensä 2096 henkilöä. Se on valtakunnan kärkitulos sekä määrällisesti että suhteellisesti.

Tampere on poikkeuksellisen koronavuoden kuntien välisen muuton suurin voittaja – Yksi kuva näyttää, miten kauas taakse kaikki muut jäävät, nämä syyt selittävät menestystä

Oikeastaan luvuista ei tarvitse olla edes kovin yllättynyt. Kun Suomessa on tehty kyselytutkimuksia halutuimmista muuttokohteista, Tampere on järjestäen ollut kärkikahinoissa, usein ihan kärjessä.

Näin kävi esimerkiksi huhtikuussa, kun Taloustutkimus selvitti asiaa. 37 prosenttia suomalaisista voisi kyselyn perusteella ajatella muuttavansa Tampereelle. Vertailun vuoksi Helsingin luku oli 32 prosenttia ja Turun 23 prosenttia vastaajista. Vastaajat nostivat tärkeimmiksi muuttoon vaikuttaviksi syiksi sijainnin, hyvät palvelut, työpaikan, viihtyisän asuinympäristön ja asuntojen hinnat.

Sekä tilastot että kyselytulokset onkin syytä huomioida myös valtakunnallisessa päätöksenteossa oli kyse sitten vaikkapa liikenneyhteyksistä tai sote-kysymyksistä. Tampereen imun asiantuntijat arvioivat perustuvan perinteisiin vetovoimatekijöihin, kuten riittävään asuntotuotantoon, opiskelumahdollisuuksiin ja monipuoliseen elinkeinorakenteeseen.

Suosio ei silti tarkoita sitä, että Tampere tai lähiseutu voisi jäädä paikalleen. Täälläkin on monessa asiassa paljon parannettavaa. Tampere ei ole esimerkiksi saanut houkuteltua kansanvälisiä huippuosaajia kuten pääkaupunkiseutu. Myös täällä opiskelleiden aivovienti muualle on vakavan pohdinnan paikka. Tyypillisesti Tampereelta muuttaa eniten pois korkeakouluopintonsa päättäneitä nuoria aikuisia. Kysymys kuuluukin, mikä saisi heidät pysymään?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?