Tampere työllisyyskokeilu - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Työttömyyden sakkomaksujen sijaan Tampereenkin kannattaa sijoittaa palveluihin

Seuraavan työllisyyskokeilun aikana on varmistettava, että palveluiden sisältö on motivoivaa ja merkityksellistä.

2.10.2019 6:00

Hallitus aikoo polkaista ensi keväänä käyntiin uusia 2–3 vuotta kestäviä työllisyyskokeiluja. Kokeilujen ehdot ovat auki, mutta tarvittava lainsäädäntö yritetään saada aikaan nopeasti. Jos malli on tarpeeksi kiinnostava, myös pirkanmaalaisia kuntia on menossa mukaan, Tampere etunenässä ().

Edellinen, vuoden 2017 elokuussa alkanut ja 2018 vuoden lopussa päättynyt alueellinen kokeilu oli lupaava. Siinä oli mukana 10 pirkanmaalaista kuntaa eli Tampere kehyskuntineen sekä Punkalaidun ja Sastamala.

Kokeilussa kuntien vastuulle siirtyi noin 20 000 asiakasta, josta Tampereen osuus oli noin 15 000. Heitä neuvova henkilökunta kolminkertaistettiin yli 200:n, ja TE-toimisto lainasi kunnille yli 80 työntekijää. Kokeilun avulla pystyttiin kartoittamaan ison ja hankalasti työllistettävän ihmisjoukon tarpeita.

Näin kyettiin löytämään yli 33 500 erilaista työllistämispalvelua sellaisille työnhakijoille, jotka aiemmin olivat jääneet pitkälti oman onnensa nojaan. Yli puolet, noin 18 000 kertaa oli kuntouttavaa työtoimintaa.

Kokeilun tuloksista ei selviä, moniko sen avulla lopulta työllistyi. Viime joulukuussa arvioitiin, että esimerkiksi palkkatukea saaneista noin joka kymmenes olisi päässyt tukijakson jälkeen töihin avoimille työmarkkinoille ( 18.12.2018). Palkkatuen saajia oli noin 2 800.

Kokeiluun osallistuneet kunnat laskivat kuitenkin, että niiden kannatti mieluummin sijoittaa varojaan työvoimapalveluihin kuin maksaa pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuen kuntaosuutta valtiolle.

Työtön tulee sitä kalliimmaksi kunnalle, mitä pidempään hän on työtä vailla. 1000 päivää työmarkkinatukea saaneen työttömän työmarkkinatuesta kunta maksaa 70 prosenttia. Mutta: kun työtön osallistuu työllistämistä edeltäviin palveluihin, työmarkkinatuen maksaa valtio. Näistä aktiivipäivistä kertyi kokeilun kunnille säästöjä 6,8 miljoonaa euroa. Esimerkiksi Tampereen pitkäaikaistyöttömien vaatimaton vajaa 22 prosentin aktivointiaste nousi yli 36 prosentin, joka on korkein suurissa kaupungissa koskaan mitattu ( 12.4.2019).

Seuraavan kokeilun aikana on Tampereella varmistettava, että palveluiden sisältö on motivoivaa ja merkityksellistä ja ohjaa työnhakijoita työvoimapulasta kärsiville aloille. Rinteen hallitus tarvitsisi esimerkiksi hoitajamitoitustaan varten 4 000 uutta työntekijää. Olisiko työnhakijoista apua tähän?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut