Pääkirjoitus: Kehityksen aallonharja osuu myös Tampereelle - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Kehityksen aallonharja osuu myös Tampereelle – tämä on siitä jälleen todiste

Suomi on aina ollut innovaatioiden keskus, toteaa Tampereelle uuden tuotekehitystiimin perustava Microsoft.

17.9.2020 6:00

Yt-uutisia ja menetettyjä työpaikkoja. Näistä it-alan jättiläiset Nokia ja Microsoft muistetaan viime vuosilta Pirkanmaalla kulta-aikojen jälkeen.

Nyt suunta on kuitenkin toinen. Sen lisäksi, että Tampereesta ja Tampereen alueesta on muodostunut it-teknologiaan nojaava start up -yrityksien solmukohta, jättiläiset tekevät paluuta. Uusien ja ajatusrikkaiden pienyritysten rinnalle muodostuu jälleen maailman mittakaavan osaamista.

Viimeisimpänä Microsoft perustaa Tampereelle uuden toimipisteen, joka keskittyy kamera-, kuvantamis-, elektroniikka- ja langattoman verkon ratkaisujen kehittämiseen.

Alkuvaiheessa yhtiön työntekijöiden tarve on muutamia kymmeniä. Määrä ei toki korvaa kuilua, joka viime vuosikymmenellä syntyi, mutta se on askel eteenpäin. Se on viesti siitä, että osaamispotentiaali alueella on tunnustettu laajasti. Huomionarvoista on, että kyseinen ryhmä tekee läheistä yhteistyötä Yhdysvaltojen johtotiimin kanssa. Koko toimipisteellä on paikallinen johtaja Pirkkalasta. Paikallinen osaaminen tunnustetaan siis monessa muodossa.

Tampere ja lähialue ovat olleet digitaaliteknologiassa edelläkävijöitä osaamisessa ja kehityksessä. Koulutus ja innovaatiot käyvät käsi kädessä edelleen, ja se on yksi niistä syistä, miksi kaupunki on kiinnostava kohde uusille avauksille. Monipuolinen suuryliopistokaupunki tutkii tämänkin osa-alueen liikkeitä monipuolisesti. Hyödyllistä maailmanlaajuista dataa ja tutkimusta syntyy.

Tampere on, kuten Microsoftkin toteaa, ollut ja on edelleen yksi maailman johtavia kuvantamisteknologian keskuksia. Investointi avaa mahdollisuuksia koko alueelle.

Kaupungin ja valtion tulisi olla tuntosarvet pystyssä, kun kansainvälinen kiinnostus osuu missä mittakaavassa tahansa pohjoiseen maahamme. Yhteistyömahdollisuudet ovat mittavat ja jos koskaan, niin nyt ajatuspajoja kannattaisi järjestää tulevaisuuden kehitysideoiden ja investointien löytämiseksi Tampereella. Mitä osapuolet pystyvät antamaan toisilleen niin opetus- kuin kehitysmielessä vaikkapa uusien ja jo kehittyneempien yritysten kesken? Mikä on seuraava askel?

Tampereen on mahdollistettava se, että kiinnostus maailmalla säilyy ja kasvaa.

Myös keskiviikkona budjettiesityksensä esitellyt hallitus korosti innovaatioiden merkitystä siinä, että Suomi saadaan takaisin kestävän kasvun uralle.

Uuden teknologian ja tuotteiden kehitys avaa suunnattomat mahdollisuudet niin yritys- kuin koulutussektoreille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: