Monen ammatin arvostus nousee – Kiitämme nyt viljelijää, siivoojaa ja kaupan kassaa - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Monen ammatin arvostus nousee – Kiitämme nyt viljelijää, siivoojaa ja kaupan kassaa

Piirtäjä Sihdon näkemys.­

3.4.2020 20:00 | Päivitetty 4.4.2020 7:57

Työvoimapula uhkaa alkutuotantoa, jonka turvaaminen on välttämätöntä Suomen omavaraisuuden kannalta.

Koronavirus myllää yhä yhteiskuntaa, eikä loppua vielä näy. Virus jättää jälkensä myös yhteiskunnassa vallitseviin arvoihin, ainakin joksikin aikaa. Moni miettii uudella tapaa niin isoja päätöksiään kuin pieniä arjen valintojaan.

Suhtautumisemme toisiimme on jo muuttunut. Pidämme etäisyyttä mutta samalla pidämme myös parempaa huolta toisistamme. Mummo saa useammin soiton, kerrostalon rappukäytävien ilmoitustaulut ovat täynnä avuntarjouksia, oven taakse ilmestyy ruokakassi.

Moni ammattikin näyttäytyy nyt erilaisessa valossa kuin aiemmin. Maataloustukea saava viljelijä ei ole cityihmisen mielestä enää yhteiskunnan elätti ja tientukko vaan puhtaan ruuan tuottaja ja omavaraisuuden takaaja. Avainhenkilö.

Kun Suomen Kuvalehti julkaisi pitkän listan ammattien arvostuksesta vuonna 2018, maanviljelijä oli rivillä 56. Nyt sijoitus olisi varmasti lähempänä kärkeä.

Ma(rj)atiloilla ja puutarhoilla tehdyn työn arvostus paljastuu lähiviikkoina, kun suomalaisten pitäisi vastata aloja uhkaavaan työvoimapulaan. Koronavirus estää yli 16 000 ulkomaalaisen kausityöntekijän tulon Suomeen. Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton mukaan työvoiman tarve on jo tällä hetkellä 350 henkilöä ja kasvaa koko ajan kesää kohti.

Alkutuotannon turvaaminen on välttämätöntä niin alojen työllisyyden kuin Suomen omavaraisuuden kannalta. Orastavan ongelman ratkaisemiseksi on esitetty ideoita, mutta pian tarvitaan tekojakin.

Siivooja oli ammattiarvostuslistan 147:s. Sekin on keskivertoa parempi sijoitus, mutta pandemia on korostanut puhtaanapidon merkitystä.

Hoivatyö on perinteisesti nauttinut laajaa arvostusta erilaisissa kyselyissä. Kriisin jälkeen on syytä miettiä, miten arvostus näkyisi palkkakuitissa ja nykyistä parempana työhyvinvointina. Ikääntyvässä Suomessa hoiva-alan ammattilaisille riittää kysyntää.

Kassanhoitaja ja myymäläkassa kuuluivat ammattien arvostuksessa alempaan keskikastiin. Tilanne on tuskin sama seuraavassa tutkimuksessa.

Pandemia lisännee voittopuolisesti niiden ammattien arvostusta, jotka liittyvät tavalla tai toisella muiden palvelemiseen tai hoivaamiseen. Ne ovat monesti niitä ammatteja, joita on hankala tehdä etänä.

Mitään jakolinjoja ei kuitenkaan tarvita. Suomi on avainhenkilöitä täynnä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?