Pääkirjoitus: Euroopan unionin on oltava yhtenäinen - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Euroopan unionin on oltava yhtenäinen – nyt sen hampaattomuus vain hämmentää

Päättäväinen Euroopan unioni rauhoittaisi sijoittajia ja kansalaisia poikkeusolojen keskellä. Nyt tunnelma on ristiriitainen.

2.4.2020 6:00

Sama lause toistuu EU-johtajien keskusteluissa koko ajan: Eurooppa ja eurooppalaiset ovat koronakriisissä yhdessä. Lauseessa lymyää toki totuuden siemen, mutta käytäntö on toinen. Maa kerrallaan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta on sulkenut rajansa, määrännyt poikkeusolot tai hätätilan ja jäänyt odottamaan, mitä viruksen hallitsema epävarma tulevaisuus tuo tullessaan.

Tilanne on tietenkin kaikkea muuta kuin yksinkertainen. Kukin maa toimii olemassa olevan tiedon valossa ja yrittää parhaansa. Maailma, siinä mukana EU, on kuitenkin neljän viikon aikana muuttunut. Esimerkiksi unionin jäsenmaa Unkari on liukunut käytännössä diktatuuriin, jossa pääministeripuolueella on nyt valta vain omalla ilmoituksellaan laittaa täytäntöön haluamiaan asetuksia rajoittamattoman ajan ja jossa journalisteja voidaan jopa vangita mielivaltaisesti. Unioni on tyytynyt vaikeroimaan. Kuka olisi uskonut tällaisen olleen mahdollista vahvaan demokratiaan nojaavan yhteisön sisällä?

EU:n hampaattomuutena näyttäytyvä päätöksentekokyky syö varsinkin niitä maita, joita korona sivaltaa rajusti. Erityisenä esimerkkinä on Italia, joka ajautui täydelliseen katastrofiin: tuhansia on kuollut ja moninkertainen määrä sairastunut. Korkeat poliittiset äänenpainot puhuvat jo EU-erosta, mikäli unioni ei osoita maalle ripeästi laajaa taloudellista tukea. Brexit-väännön ollessa edelleen kesken, kommentit horjuttavat yhtenäisyyttä entisestään.

EU on jo kertonut 750 miljardin tukipaketista, mutta se näyttää auttamattomasti telineisiin jäämiseltä eikä uusia päätöksiä ole saatu aikaan. Pelkästään Suomessa jopa viidennes yrittäjistä pelkää menevänsä konkurssiin. Lomautusuhan alla on satoja tuhansia työntekijöitä. Vain Suomen elvytystoimilla näihin kauhuskenaarioihin ei pystytä vastaamaan, ei ilman, että unionin mekanismit ovat täydessä käytössä. Nyt jäsenmaat kulkevat päivä kerrallaan eteenpäin soveltaen parhaaksi katsomallaan tavalla olemassa olevia faktoja. Näin toki suvereeni valtio toimii, mutta yhteisen linjan soisi olevan nykyistä kirkkaampi.

Missään tilanteessa EU:n sisämarkkinat eivät saa kärsiä jo pelkästään siksi, että lääkkeiden ja ruuan on liikuttava. EU ei saa jäädä kansainvälisessä kaupassa taka-alalle vain, koska kovia päätöksiä ei pystytä tekemään. Tämä koskettaa hyvin vahvasti myös Suomea ja maan vientivetoisia maakuntia, myös Pirkanmaata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?